OTKRIVENO KAKO RUSI NABAVLJAJU ALKOHOL, MEĐU GLAVNIM DOBAVLJAČIMA NJIHOVI NEPRIJATELJI: Šalju im viski, vino a ne žele da se zna
Ilustracija/Shutterstock, Foto: Shutterstock

OTKRIVENO KAKO RUSI NABAVLJAJU ALKOHOL, MEĐU GLAVNIM DOBAVLJAČIMA NJIHOVI NEPRIJATELJI: Šalju im viski, vino a ne žele da se zna

Planeta -

Litvanija i Letonija, države koje dele kopnenu granicu s Rusijom, suočene su s optužbama da deluju kao posrednici između zapadnih proizvođača alkoholnih pića i susedne Rusije, piše Euronews.

Uprkos velikim napetostima između dve zemlje zbog ruske agresije na Ukrajinu i sankcija Zapada, Letonija je bila najveći izvoznik viskija u Rusiju 2023. godine, prema podacima koje je objavila ruska agencija RIA Novosti.

Oni pišu da je Rusija uvezla viskija u vrednosti od gotovo 244 miliona evra između januara i septembra 2023. godine, gotovo četiri puta više nego u istom razdoblju prethodne godine. Većinu je uvezla iz susedne Letonije - u vrednosti od 177,4 miliona evra, dok je iz Litvanije otišlo 26,9 miliona evra.

Letonski uvoz u Rusiju bio je vredan više od 1,1 milijardu evra 2023. godine, prema podacima vlade te zemlje koje navodi Deutsche Welle. Više od polovine celokupnog iznosa letonskog izvoza Rusiji bila su razna pića, alkohol i sirće. Ta baltička država prošle je godine izvezla u Rusiju više vina (73 miliona evra) čak i od Italije (69 miliona evra), koja je daleko veći proizvođač od Letonije.

Prema lokalnim stručnjacima, Letonija je posrednik između Rusije i zapadnih kompanija, koje ne žele da se zna da još izvoze svoje proizvode u Rusiju zbog agresije na Ukrajinu. Matiss Mirosnikovs, ekonomista Banke Letonije, rekao je za Euronews da je njegova zemlja bila posrednik za zapadne kompanije, ali da je ponovni izvoz robe sa Zapada porastao nakon februara 2022, kad je počela invazija na Ukrajinu.

pijanci, pijani Rusi, Rusi, pijanac
foto: Shutterstock

- Ako pogledamo gde se ta roba proizvodi, koje su to vrste alkoholnih pića, uglavnom vidimo da su ona stranog porekla, ne proizvodimo ih ovde. Ono što mislim da se događa jeste da zapadne kompanije pokušavaju na neki način da skrenu pažnju sa svoje uloge prodavača (u Rusiju) i da okrive druge distributere, dok se imena većih matičnih kompanija ne pojavljuju u tim radnjama, odnosno ne vidi se da su direktno povezani s Rusijom - rekao je Mirosnikovs.

- Ne treba kriviti nas. Mi smo na granici i imate neke izvoznike na Zapadu koji koriste ovu priliku - dodao je.

Letonija ne krši sankcije koje su uvedene zbog Rusije. Davis Vitols, generalni direktor letonskog udruženja alkoholne industrije (LANA), slaže se s tim.

- Pre nego što je Rusija započela rat u Ukrajini, Letonija je bila jedno od glavnih središta, ako ne i glavno središte mnogim velikim proizvođačima za izvoz alkohola u Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu i Kazahstan. Prema sankcijama EU-a, izvoz alkohola u Rusiju i Belorusiju i dalje je dopušten, osim boca koje koštaju više od 300 evra, tako da, budući da Letonija ne proizvodi viski, oni se reizvoze iz drugih zemalja, dok se u Letoniji te boce prodaju s etiketom u skladu sa zakonima zemlje izvoznice - rekao je Vitols za Euronews.

Ruski izvori složili su se s letonskim stručnjacima.

- Ako je ranije, prema dokumentima, uvoz išao u Rusiju samo u tranzitu kroz Letoniju i Litvaniju, sad su krajnja tačka baltičke zemlje, a odatle isporuka ide u Rusku Federaciju - rekao je za RIA Novosti Veniamin Grabar, predsednik ruske kompanije za alkohol.

- Logistički lanac nije se promenio, promenilo se malo papirologije. Razlog je što strani dobavljači često ne žele da rizikuju i nabedu Rusiju kao krajnju tačku isporuke - dodao je.

Mirosnikov je za Euronews rekao da je udeo izvoza u Rusiju zapravo "dramatično" pao od 2014. Pre deset godina Rusija je bila drugi najveći izvozni partner Letonije, s 14 odsto ukupno izvezene robe, sad je to manje od 6 odsto.

- Još je prilično visok, ali njegova uloga smanjila se tokom godina - utvrdio je.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

07:10

ALKOHOL MOŽE DA DOVEDE DO ATRIJALNE FIBRILACIJE? Dr Ristić: Ako se ne izleči na vreme, POSTOJI OPASNOST OD IZNENADNE SMRTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track