RAZARAJUĆI GUBITAK ZA KIJEV: Rusija zarobila do 1.000 ukrajinskih vojnika u Avdejevki
Foto: EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

RAZARAJUĆI GUBITAK ZA KIJEV: Rusija zarobila do 1.000 ukrajinskih vojnika u Avdejevki

Planeta -

Ruske snage su možda zarobile do 1.000 ukrajinskih vojnika tokom haotičnog povlačenja iz Avdejevke tokom vikenda, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na anonimne ukrajinske i zapadne izvore. List je povlačenje iz bivšeg ukrajinskog uporišta u Donbasu opisao kao „razarajući gubitak“ za Kijev koji bi „mogao zadati udarac već oslabljenom moralu“.

Novoimenovani vrhovni vojni komandant Ukrajine, general Aleksandar Sirski, otkrio je da su se njegove snage povukle iz strateškog grada koji se nalazi manje od 10 km od predgrađa Donjecka. Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je zauzimanje Avdejevke, tvrdeći da je u tom procesu nanelo ogromne žrtve kijevskoj vojsci.

Izvještavajući u utorak, Njujork tajms je citirao dva neimenovana ukrajinska pripadnika koji procjenjuju broj zarobljenika i nestalih vojnika između 850 i 1.000. Anonimni zapadni zvaničnici okarakterisali su ovaj raspon kao tačan, tvrdi list.

Dok američki zvaničnici navodno ne smatraju da je gubitak Avdejevke strateški značajan za Ukrajinu, Njujork tajms je izvestio da bi „hvatanje stotina vojnika, posebno onih sa iskustvom na bojnom polju“, moglo da predstavlja ozbiljan problem. Ukrajinska vojska se mesecima bori sa nedostatkom ljudstva, dodaje list, napominjući da je neuspela letnja kontraofanziva Kijeva već otežala regrutovanje.

Ukrajinska vojska
foto: STR / AFP / Profimedia

Anonimni ukrajinski vojnici krivili su loše planiranje za očigledno veliki broj zarobljenika. Kijevske snage su takođe bile zatečene velikom brzinom kojom su moskovske trupe napredovale prošle nedelje, a pokušaji elitnih ukrajinskih jedinica da to uspore pokazali su se neefikasnim, piše Njujork tajms.

Prema članku, faktor je možda bila loša komunikacija između različitih ukrajinskih jedinica koje koriste različitu radio opremu.

U subotu je general Aleksandar Tarnavski, komandant ukrajinskih snaga koje deluju u toj oblasti, izjavio da je povlačenje proteklo po planu. On je, međutim, priznao da su „neki ukrajinski vojnici pali u zarobljeništvo“, ne navodeći brojeve. Njegov portparol Dmitrij Lihovi odbacio je izveštaje o stotinama ukrajinskih zarobljenika kao dezinformacije.

Tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u utorak, ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je Avdejevka zauzeta uz minimalne gubitke među ruskim trupama. Tvrdio je da su ukrajinske snage tokom svog povlačenja ostavile za sobom značajan broj ranjenih vojnika, kao i vojnu opremu.

Kurir.rs/Njujork tajms/RT.com/Preneo P. P.

Bonus video:

01:07

UKRAJINA JE SADA TROSTRUKO UGROŽENA! Analitičari o izjavi nemačkog kancelara Šolca: To plaća SVET, a Putin će ODRŽATI SVOJU REČ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track