"TERAO ME JE NA ODNOSE UTROJE" Ispovest bivših časnih sestara: Optužile sveštenika Marka za gnusna dela
Foto: Printscreen/Youtube

užas

"TERAO ME JE NA ODNOSE UTROJE" Ispovest bivših časnih sestara: Optužile sveštenika Marka za gnusna dela

Planeta -

Bivše časne sestre koje su rekle da ih je poznati sveštenik seksualno, psihički i duhovno zlostavljao, pozvale su u sredu papu Franju da dopusti nezavisnu istragu, istakavši da je Katolička crkva postavila "gumeni zid" koji blokira istinu.

Otac Marko Ivan Rupnik, umetnik čiji mozaici krase oko 200 crkava i kapela širom sveta, uključujući i Vatikan, prošle je godine izbačen iz Isusovačkog reda i veruje se da se nalazi negde u rodnoj Sloveniji.

Marko Ivan Rupnik
Marko Ivan Rupnikfoto: Printscreen/Youtube

Oko 20 osoba, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo ga je za razne vrste zlostavljanja dok je pre 30-ak godina bio duhovnik zajednice redovnica u Sloveniji i nakon što se preselio u Rim kako bi nastavio umetničku karijeru.

On nije komentarisao navode za koje je Isusov red prošle godine rekao da su "izuzetno verodostojni".

Isusov red, kojem pripada papa Franjo, i Vatikan pokrenuli su interne istrage.

Bivša časna sestra Glorija Bransijani u sredu je prvi put javno izjavila da ju je Rupnik prisilio na seks utroje s njim i još jednom časnom sestrom u Sloveniji, kao i da je to opravdao predanošću Presvetom Trojstvu.

Glorija Bransijani
foto: Printscreen/Youtube

Kasnije u Rimu terao ju je da s njim posećuje po*nografske bioskope, rekla je Bransijani.

Ona i još jedna navodna Rupnikova žrtva, bivša časna sestra Mirjam Kovač, pozvale su papu da pokrene "nezavisnu istragu o tome kako je hijerarhija postupala s optužbama protiv Rupnika i da objavi nalaze", rekla je zastupnica žrtava En Baret Dojl.

Baret Dojl rekla je da istraga mora "uključiti svakog nadređenog koji je možda zažmurio na oko od ranih 90-ih do sada i što je najvažnije mora odgovoriti na zabrinjavajuća pitanja koja se vrte oko Franjine uloge u ovom slučaju".

Pod pritiskom medija, "isusovci" su 2022. godine otkrili da je vatikansko doktrinarno odeljenje 2020. isključilo Rupnika.

Ta ekskomunikacija je ukinuta posle samo nekoliko nedelja jer se Rupnik pokajao, a reč je o neobično kratkom razdoblju.

Baret Dojl je rekla da bi nezavisna istraga trebalo da istraži da li je papa imao ikakvog uticaja na odluku.

Prošle godine papa je naredio vatikanskom doktrinarnom odeljenju da ponovno otvori slučaj Rupnik. Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je u sredu da je odeljenje završilo prikupljanje informacija i da razmatra dalje korake.

Kurir.rs/Jutarnji

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track