SVEŠTENIK TRAŽIO TROJKU SA ČASNIM SESTRAMA, A POTOM IH ZLOSTAVLJAO: Žrtve su DIGLE GLAS protiv predatora koji je i dalje u službi
Foto: Profimedia

SVEŠTENIK TRAŽIO TROJKU SA ČASNIM SESTRAMA, A POTOM IH ZLOSTAVLJAO: Žrtve su DIGLE GLAS protiv predatora koji je i dalje u službi

Planeta -

Sveštenik iz Slovenije, Marko Ivan Rupnik, pokušao je da nagovori dve časne sestre na trojku upoređujući ga sa Svetim Trojstvom.

Glorija Brancijani istupila je javno i juče je optužila uticajnog sveštenika iz Slovenije Marka Ivana Rupnika, inače umetnika i velikog prijatelja pokojnog pape Jovana Pavla Drugog, da je zlostavljao 20 časnih sestara 90-ih godina.

Dok se protiv njega vodi istraga zbog ozbiljnih optužbi za fizičko i se*sualno zlostavljanje najmanje 20 časnih sestara 90-ih godina, bivši sveštenik i autor više od 200 crkvenih murala širom sveta, Marko Ivan Rupnik, i dalje aktivno radi kao "božji sluga". Krajem avgusta 2023. godine, nakon što su ga uklonili iz službe, primljen je u Koparsku biskupiju, potvrđeno je za slovenske medije, potvrdili su iz kancelarije koparskog biskupa krajem prošle godine, ali od tada više ne odgovaraju na medijska pitanja o bivšem svešteniku.

"Rupnik uživa sva prava i dužnosti eparhijskih sveštenika do izricanja sudske presude", rekli su u koparskoj biskupiji, pa stoga može da nastavi da obavlja svoj sveštenički poziv, daje otpust, vrši duhovno rukovođenje i duhovne vežbe.

Kako je preneo lokalni Radio Ognjišče, Rupnik želi da nastavi da vodi duhovne vežbe i pravi mozaike po kojima je bio poznat. Njegova dela i danas krase svetilišta, delove svetilišta u Lurdu i Fatimi i u samom Vatikanu, kao i novu solinsku baziliku u Hrvatskoj. Osmislio je i mozaik u crkvi Svete Marije Kraljice Mira u Sisku.

Biskup Bizjak je o tom zahtevu razgovarao sa nadbiskupom Žan-Marijem Špajhom, apostolskim nuncijem u Sloveniji, koji je odobrio taj potez, sugerišući da to znači da sveštenik "sada može slobodno da obavlja svoju službu". Rupnik je, inače, u Crkvi bio poznat kao direktor Aleti centra, instituta osnovanog devedesetih godina prošlog veka pri Papskom orijentalnom institutu u Rimu kao centar umetnosti, teologije i kulture.

Žrtve Marka Rupnika javno govorile u Rimu

Mirjam Kovač (62) i Glorija Brancijani (60), bivše članice Lojola zajednice iz Ljubljane, tvrde da su 90-ih bile žrtve predatora Marka Ivana Rupnika, a juče su se prvi put pojavile u javnosti na konferencija za štampu u Rimu.

"Dugo nisam shvatala šta se dešava oko mene. Tek nakon što je Glorija napustila zajednicu Lojola u Ljubljani, počela sam da razumem. Tri godine kasnije i ja sam izašla. Mnogo je sestara koje su pobegle i mnoge od njih doživljavaju posledice ovog događaja, obolele su ili imaju neke druge neprijatnosti", rekla je Mirjam Kovač.

katolički sveštenik, sveštenik, katolička crkva, crkva
foto: Profimedia

Nakon što se saznalo da će Rupnik biti prebačen u slovenačku Koparsku biskupiju, papa Franja je u oktobru najavio novu istragu. Nekoliko žena je tada anonimno optužilo sveštenika i umetnika da je iskoristio svoj autoritet i se*sualno ih zlostavljao. Optužen je da je naterao dve časne sestra na se*s u troje upoređujući ga sa Svetim Trojstvom. Jedna časna sestra ga optužuje da joj je slomio prst i pritom rekao da je to uradio iz ljubavi, dodajući: "Sada imaš večni pečat Družbe Isusove".

Kao mlada studentkinja medicine u Rimu, Glorija je, kaže, upoznala Rupnika, koji je već važio za duhovnog oca.

"U početku sam se osećala dezorijentisano, zbunjeno jer je Rupnik ušao u moj duhovni svet, narušavajući moj odnos prema Gospodu, ušao je sa autoritetom sveštenika i kao garant harizme svete zajednice koja se rađa. Imala sam 21 godinu i bila sam vrlo naivna. Rupnik je u stanju da manipuliše mnogim ljudima oko sebe, stvarajući veoma veliku mrežu", počela je Glorija priču, kako su preneli italijanski mediji, a zatim nastavila:

"Zajednicu Ignacio di Lojola napustila sam 1993. godine. Pobegla sam zbog dubokog osećaja anksioznosti koje sam osećala. Nisam više želela da osećam bol i osećaj gubitka identiteta. Zlostavljane smo fizički, psihički i se*sualno. To su tri aspekta zloupotrebe savesti, intimnog prostora u kome nastaje naš svet. Zlostavljanje u ovom prostoru je poražavajuća. Rupnik je ušao u moj duhovni svet i iskrivio moj odnos sa Gospodom. Tražim istinu i pravdu, bez lične osvete. Oprostila sam sebi i oprostila sam Rupniku. Ali insistiram na transparentnosti i javnom priznanju svega zla koje smo pretrpeli u zajednici Ignjatija Lojolskog, čiji smo bile deo", rekla je ona.

(Kurir.rs/Mondo/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:02

Krisa Nota optužile dve žene za seksualno zlostavljanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track