UBICE OSTAVILE "VIZIT KARTU"?! Detalji likvidacije ukrajinskog pilota, evo šta istražuje španska policija
Foto: X/FirilFor

UBICE OSTAVILE "VIZIT KARTU"?! Detalji likvidacije ukrajinskog pilota, evo šta istražuje španska policija

Planeta -

Pilot, koga je Ukrajina imenovala i nagradila sa 500.000 dolara pošto je prebegao iz Rusije u avgustu, pronađen je mrtav na parkingu stambenog kompleksa ranije ovog meseca

Prebegli pilot ruskog vojnog helikoptera ubijen u Španiji prošle nedelje najverovatnije se tako što je vodio prilično bahat život. Kapetan Maksim Kuzminov (28), pronađen je izrešetan mecima na podzemnom parkingu u Viljahojosi kod Alikantea 13. februara nakon što je prošle godine dezertirao iz Rusije u ukradenom helikopteru Mi-8 i sleteo u Ukrajinu.

Španska policija sada istražuje da li su ruska mafija i obaveštajne službe izvršile atentat nakon što su saznali za njegovu lokaciju usled njegove navodne upotrebe droge, plaćanja prostitutki i uličnih tuča.

Pilot, koga je Ukrajina imenovala i nagradila sa 500.000 dolara nakon što je prebegao u avgustu, pronađen je mrtav na parkingu stambenog kompleksa ranije ovog meseca, a napadači su navodno pobegli njegovim automobilom nakon što su ga pregazili.

Ubistvo je izazvalo strah kod drugih ruskih prebega koji su pobegli u Španiju, javljaju lokalni mediji. Ruski državni mediji tvrde da je ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu savetovao Kuzminova da ostane u Ukrajini, gde bi mogli da ga zaštite.

Sergej Nariškin, direktor ruske SVR (Spoljne obaveštajne službe i naslednik KGB) rekao je u utorak: "Ovaj izdajnik i zločinac postao je moralni leš u trenutku kada je planirao svoj prljavi i strašni zločin. Policijski izvori rekli su za The Sun da je municija korišćena u napadu navodno ruska i da se veruje da je taj potez “vizit karta”, a strahuje se da ga je možda ubio ubilački odred Kremlja sa sedištem na Kosta Blanci.

Maksim Kuzminov
foto: X/FirilFor, X/CMM_noticias

Kuzminov je svoju lokaciju odao ubicama kada je navodno pozvao telefonom svoju bivšu devojku da ga poseti u Alikanteu. Živeći pod novim identitetom u Španiji - i sa novcem od Ukrajinaca nakon njegovog bekstva - počeo je da gradi novi život za sebe oslobođen od užasa rata. Ali veruje se da je napravio fatalnu grešku kada je kontaktirao bivšu devojku i pozvao je na svoju novu adresu.

"Znamo da je pozvao bivšu devojku u Španiju i nakon toga je pronađen mrtav. Taj poziv su mogle da presretnu ruske tajne službe", preneli su španski mediji. Automobil povezan sa zločinom i za koji se mislilo da ga je vozio vozač saradnik napadača kasnije je pronađen izgoreo u obližnjem El Kampelu. Španski istražitelji rade na teoriji da su atentatori bili unajmljene ubice koje su možda od tada napustile zemlju.

Oni analiziraju snimke bezbednosnih kamera i očekuje se da će zvanično potvrditi da je Kuzminov žrtva kada budu imali rezultate otisaka prstiju i DNK testova i podneli pun izveštaj istražnom sudiji. Kuzmin je živeo pod pseudonimom i preuzeo je profil 33-godišnjeg Ukrajinca i da je iskoristio svoje novo bogatstvo da kupi imovinu u agenciji za nekretnine sa ruskim vezama.

Kurir.rs/Mondo/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja