PUTIN UPRAVLJAO NAJVEĆIM BORBENIM AVIONOM NA SVETU: "Tehnika je odlična, Tu-160M je pouzdan" (FOTO)
Foto: Printscreen RT

PUTIN UPRAVLJAO NAJVEĆIM BORBENIM AVIONOM NA SVETU: "Tehnika je odlična, Tu-160M je pouzdan" (FOTO)

Planeta -

Let je trajao 30 minuta, a predsednik Rusije je po sletanju rekao da je Tu-160M pouzdan avion i da može da uđe u upotrebu Oružanih snaga Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin leteo je danas strateškim raketnim nosačem Tu-160M. Najveći supersonični avion na svetu poleteo je sa piste fabrike aviona u Kazanju.

"Tehnika je odlična. Tu-160M je pouzdan novi avion", rekao je Putin nakon što je sleteo i dodao da je let bio dobar, a da avion može da uđe u upotrebu Oružanih snaga Rusije.

"Ovo je zaista nova mašina, nova na mnogo načina. Bolja je kontrola, jasno je i nekome ko nije profesionalac. Avion je izuzetno pouzdan. Ovo je novi avion", rekao je Putin.

Vladimir Putin (desno) upravlja avionom
Vladimir Putin (desno) upravlja avionomfoto: Printscreen RT

Čak je i komfor unapređen, iako se radi o borbenoj letelici, dodao je ruski predsednik.

Let najvećim supersoničnim avionom u istoriji vojne avijacije trajao je 30 minuta, a ruta kojom je predsednik leteo ostaje "vojna tajna".

Prema rečima portparola Kremlja, Putin je i juče bio u ovoj fabrici i tada je i odlučio da isproba ovaj avion.

Ovo nije prvi put da je lider Rusije preuzeo kormilo, već je leteo i na bombarderu Tu-160 tj. njegovoj prethodnoj verziji dok još nije bio modernizovan, prenose novinari Kremlja.

U avgustu 2005. godine, šef države je na njemu odleteo na mesto gde Daleka avijacija Severne flote Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije sprovodi vežbe, podseća TASS.

Putin je kao vršilac dužnosti predsednika u martu 2000. leteo iz Krasnodara u Čečeniju na SU-27 i nazad istim putem. Takođe je rekao da su ga tada naučili kako da napravi manevar "bure" u vazduhu, dodaju novinari Kremlja.

Tu-160M je modernizovana verzija aviona Tu-160, pored konvencionalnog, može da nosi i nuklearno oružje. Pored toga što je najveća supersonična letelica u istoriji vojne avijacije to je i najteži borbeni avion na svetu.

VOZIO I KAMION

Inače, Putin je danas vozio i kamion proizveden u Kamskoj fabrici automobila "Kamaz".

Strateškim raketnim nosačem možda nije upravljao, ali volan ruskog kamiona je čvrsto uhvatio i uputio se nedavno otvorenom trasom M12.

Njegov suvozač u kamionu je potpredsednik ruske vlade Marat Husnulin.

Kurir.rs/RT/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:32

POBEDA ZA UKRAJINU PRIHVATLJIVA I SA 80% GUBITAKA! Obradović tvrdi: Putin i Tramp imaju isti narativ, neće im to poći za rukom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track