POZNATO KO ĆE NASLEDITI STOLTENBERGA NA ČELU NATO: Moćne članice alijanse imaju svog favorita
Jens Stoltenberg, Foto: AP, Vikipedija

POZNATO KO ĆE NASLEDITI STOLTENBERGA NA ČELU NATO: Moćne članice alijanse imaju svog favorita

Planeta -

Sjedinjene AmeričkeDržave, Velika Britanija, Francuska i Nemačka danas su podržale odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO, što znači da je najveći favorit za tu funkciju, objavio je Rojters.

Kada se Stoltenberg povuče u oktobru, njegov naslednik preuzeće dužnost u ključnom trenutku, sa zadatkom da održi podršku članica NATO za skupu odbranu Ukrajine od ruske invazije i da se istovremeno čuva se od bilo kakve eskalacije koja bi uvukla alijansu u direktan rat sa Rusijom.

„Predsednik Džo Bajden snažno podržava kandidaturu premijera Rutea za sledećeg generalnog sekretara NATO.

Mark Rute
Mark Rutefoto: BART MAAT / AFP / Profimedia

On duboko razume važnost alijanse, prirodni je lider i komunikator i njegovo vođstvo bi dobro poslužilo u ovom kritičnom trenutku”, rekao je jedan američki zvaničnik, prenosi Glas Amerike.

U zavisnosti od ishoda predsedničkih izbora u SAD, sledeći šef NATO će, možda, morati da se suoči sa drugim mandatom Donalda Trampa, koji je ranije ovog meseca izazvao žestoke kritike zapadnih zvaničnika zbog dovođenja u pitanje njegove posvećenosti odbrani saveznika ako bude ponovo izabran.

Rute je proteklog vikenda pozvao evropske lidere da „prestanu da kukaju i prigovaraju“ zbog Trampa i da se umesto toga usredsrede na ono što bi mogli da urade da ojačaju odbranu i pomognu Ukrajini.

Kurir.rs/Rojters/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track