SVE VEĆA PREDNOST: Tramp blizu nominacije za republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD
Foto: X/splendid_pete

SVE VEĆA PREDNOST: Tramp blizu nominacije za republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD

Planeta -

Bivši predsednik SAD Donald Tramp blizu je pobede na unutarstranačkim izborima u Južnoj Karolini i nominacije za republikanskog kandidata na novembarskim predsedničkim izborima u Americi.

Analize potvrđuju da bi Tramp nakon glasanja u Južnoj Karolini, rodnoj državi njegovog unutarstranačkog protivkandidata Niki Hejli, mogao da bude jedini republikanski kandidat za predsednika Amerike.

Američki mediji prenose nezvanično da će Tramp osvojiti većinu delegata u Južnoj Karolini, a ankete pokazuju da Hejli zaostaje za oko 30 odsto podrške u odnosu na 45. predsednika Sjedinjenih Država.

Tramp je već trijumfovao u Ajovi, Nevadi i Nju Hempširu, ali je Hejli guverner u Južnoj Karolini, pa su izbori u ovoj saveznoj državi značajniji od svih prethodnih do sada.

Hejlijeva poručuje da ne odustaje od kampanje. Tri dana uoči glasanja, u zapaljivom govoru je prvi put bez zadrške napala Trampa, što je taktika koju je do sada izbegavala.

Analitičari smatraju da neodustajanje u ovom trenutku može da bude samo "donkihotovska" borba ili principijelan stav protiv Trampa, dok je na duži rok u igri temelj za njenu dalju političku karijeru.

Pojedini republikanci se nadaju da bi kompenzacija za povlačenje iz trke bila potpredsednička funkcija u slučaju da Tramp pobedi demokratskog kandidata Džozefa Bajdena.

Pojedine analize vide nastavak kampanje Hejlijeve kao mogućnost da, u slučaju brojnih sudskih sporova protiv Trampa, ona preostane jedina moguća alternativa iz redova republikanaca, što je, kako je ocjenjuje, malo verovatan scenario.

Politička realnost među republikancima je da Tramp i dalje ima bazu koja mu je lojalna.

Nakon 5. marta kada republikanci glasaju u 16 saveznih država definitivno bi sve trebalo da bude razjašnjeno.

(Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja