OVAKO VIŠE NE MOŽE! Direktorka škole uvela DRASTIČNE MERE zbog haosa u toaletima: Vandale čekaju kazne, roditelje UDAR PO DŽEPU
Foto: Shutterstock

OVAKO VIŠE NE MOŽE! Direktorka škole uvela DRASTIČNE MERE zbog haosa u toaletima: Vandale čekaju kazne, roditelje UDAR PO DŽEPU

Planeta -

Odlazak u toalet u većini nemačkih škola je kao noćna mora. Toaleti su puni mokraće, prljavštine, grafita po zidovima...

Neki učenici po ceo dan ne idu u školski toalet jer se plaše da uđu, zbog čega je direktorka Šlosgimnazijuma u Majncu Kornelija Gros (56) preduzela drastične mere.

- Toaleti su odraz društva i škole. Nakon što je grad Majnc opsežno renovirao ceo objekat u našoj školi, razvili smo pilot projekat sa učenicima 12. razreda - rekla je Kornelija Gros.

Ovaj pilot projekat predviđa nultu toleranciju za vandalizam u toaletu.

Pilot projekat se realizuje na sledeći način: Tokom prvog velikog odmora u 9.35 časova, određeni učenici su zaduženi da čuvaju stražu ispred ulaza u toalete za devojčice i dečake. Imaju nalepnice na jaknama, i moraju da proveravaju toalete.

Na vratima toaleta je zalepljen i QR kod za mobilne telefone putem kog svako može da prijavi štetu.

To znači da više neće biti TikTok izazova i vandalizama u školskim toaletima.

Jedan učenik 12. razreda rekao je da od ovih mera svi imaju koristi.

- Vodimo računa da toaleti budu čisti, a time postižemo još jednu korisnu stvar, a to je finansiranje dodele diploma. Jer Udruženje za podršku srednjim školama obezbediće 3.600 evra ako sve bude u redu do kraja školske godine.

Ove drastične mere oduševile su mnoge studente.

- Ranije je bilo odvratno u toaletu. Trudili smo se da po ceo dan izbegavamo odlazak u toalet - ispričale su dve 16-godišnjakinje.

Postoje i sankcije. Ko god bude uhvaćen u prekršaju u ovoj školi moraće odmah sam da očisti toalet, a kako je rekla direktorka škole, u slučaju da učenik na bilo koji način ošteti inventar, popravku će platiti njegovi roditelji.

(Kurir.rs/Fenix magazin/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track