"IMAMO MUNICIJE ZA 12 MINUTA BORBE" Neviđen šok za Ukrajinu na istočnom frontu RUSI SPREMNI ZA JURIŠ NA KUPJANSK?
Foto: EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

teška situacija

"IMAMO MUNICIJE ZA 12 MINUTA BORBE" Neviđen šok za Ukrajinu na istočnom frontu RUSI SPREMNI ZA JURIŠ NA KUPJANSK?

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorava da je Rusija koncentrisala većinu rezervi na područje severno od grada Кupjanska.

To je izazov sa kojim bi uskoro mogli da se suoče pripadnici ukrajinske 32. brigade koji su zaduženi za odbranu teritorije.

- Jurišaju na nas i probijaju bodljikavu žicu kako bi mogli da prođu - rekao je britanskim novinarima vojnik umornog izgleda po imenu Saša.

Navodi da su Rusi do pre nekoliko dana jurišali na njihove položaje jednom ili dva puta dnevno, ali da su sada napadi kontinuirani.

Zelenski očajnički želi da resetuje i ponovo naoruža ukrajinsku vojsku i upozorio je da "veštački deficit" oružja daje Rusiji prostor za napad. Vodeći američki vojni zvaničnici dele taj stav i naglašavaju da bi se plima mogla pretvoriti u "značajnu prednost" Rusije zbog 60 milijardi dolara američkog finansiranja Ukrajine koje su zaustavile pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa u Кongresu.

Britanski novinari zatekli su pripadnike protivtenkovske jedinice koji se bore da osposobe svoj jedini raketni bacač. Odvijači i čekić su korišćeni da ožive bazuku iz sovjetskog doba. Кomandant navodi da je pouzdanost oružja problem, ali da je nedostatak granata mnogo veća glavobolja.

- Imate li dovoljno granata - pitali su novinari.

- Ne, nedovoljno, imamo dovoljno za 12, 13, 15 minuta borbe. To je to - odgovara komandant pod nadimkom Avgust.

- A posle 12 minuta? Šta onda - nastavili su novinari.

- Uzećemo mitraljez i pucaćemo - odgovorio je sumorno.

Rusku vojni blogeri, podsetimo, tvrde da je kod Avdijivke prvi put od početka rata uništen američki tenk Abrams!

(Kurir.rs/Skaj njuz/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track