PROGLAŠENO VANREDNO STANJE: Denga groznica zavladala Peruom, a iz dana u dan raste broj MRTVIH
Foto: Profimedia

UŽAS

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE: Denga groznica zavladala Peruom, a iz dana u dan raste broj MRTVIH

Planeta -

Peru je proglasio vanredno stanje u većem delu zemlje pošto su toplotni talas i jake kiše dovele do naglog porasta slučajeva denga groznice.

Broj smrtnih slučajeva od virusa u toj južnoameričkoj zemlji ove godine je porastao na 32, rekao je u ponedeljak ministar zdravlja Sezar Vaskez. Ukupan broj slučajeva porastao je na 31.300 u prvih osam nedelja ove godine, rekao je Vaskez.

Peruanska vlada je u ponedeljak odobrila predlog za proglašenje vanrednog zdravstvenog stanja, rekao je Vaskez novinarima, nekoliko sati nakon što je rekao da je izbijanje denga groznice "neminovno".

„Postoji 20 regiona, od 25, gde će biti proglašena vanredna situacija zbog denga groznice“, dodao je on.

Deklaracija povećava resurse za zdravstvene usluge u pogođenim područjima.

Bolest prenose komarci

Denga, koja se uglavnom prenosi ujedom zaraženih komaraca, izaziva simptome kao što su groznica, mučnina, povraćanje, umor i bolovi u telu. Većina do sada viđenih slučajeva u Peruu bila je na severu zemlje, gde su bolnice već pretrpane.

komarac
foto: Profimedia

Vreme je stvorilo savršeno tlo za razmnožavanje komaraca da se brže razmnožavaju i postanu češći vektor bolesti“, rekao je Vaskez.

Prošle godine u Peruu je od denga groznice umrlo 428 ljudi, a zaraženo je 269.216, prema zvaničnim podacima.

Od 2023. godine, Andska nacija se suočava sa visokim temperaturama i obilnim kišama zbog vremenskog fenomena El Nino koji je zagrejao more kod obala Perua.

(Kurir.rs/ Index.hr/Preneo: T.A.)

Bonus video:

04:33

GROZNICA ZAPADNOG NILA POSEBNO BRINE LEKARE! Epidemiolog za Kurir TV detaljno opisala simptome: Ako osetite OVO, ODMAH KOD LEKARA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track