POLJSKI POLJOPRIVREDNICI PONOVO PROTESTUJU: Paorski bes i dalje bukti - ovo su njihovi zahtevi
Foto: Profimedia

POLJSKI POLJOPRIVREDNICI PONOVO PROTESTUJU: Paorski bes i dalje bukti - ovo su njihovi zahtevi

Planeta -

Poljski poljoprivrednici ponovo su protestovali danas u Varšavi zbog agrikulturne politike Evropske unije (EU) i uvoza jeftine hrane iz Ukrajine, zahtevajući da se Poljska povuče iz Zelenog dogovora EU.

Hiljade učesnika protestnog marša, koji je deo sličnih protesta širom Evrope, traže da Poljska obustavi uvoz žitarica i drugih prehrambenih proizvoda koji obaraju cene koje bi mogli da postignu na domaćem tržištu, javlja AP.

Većina učesnika protesta ostavila je ovog puta svoje traktore kod kuće.

Poljski premijer Donald Tusk, koji se danas sastao u Pragu s predsednikom češke vlade Petrom Fijalom, izjavio je da je ljutnja poljoprivrednika opravdana, te da će se raditi sa Briselom na pronalaženju rešenja za njihove zahteve.

Tusk je naglasio da Poljska i Češka nameravaju da pomognu Ukrajini, iako ima “negativnih efekata” uvoza njenih proizvoda po lokalna tržišta.

Poljoprivrednici u Italiji, Španiji, Belgiji i drugim zemljama Evropske unije pokušavaju protestima da ukažu na svoje probleme kako bi se ta tema istakla kao jedna od najvažnijih uoči evropskih parlamentarnih izbora u junu.

Evropska komisija već je učinila određene ustupke poljoprivrednicima, uključujući odlaganje upotrebe pesticida do perioda posle izbora.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

01:34

OTKRIVENO KOLIKI NOVAC BI UŠTEDELI POLJOPRIVREDNICI UKOLIKO ZADRŽE SVOJE PRAVO! Stručnjaci bez dileme: Nemačka je ponižena država

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track