BELA KUĆA POTVRDILA: Amerika neće slati trupe u Ukrajinu
Foto: EPA/ANNA SZILAGYI

BELA KUĆA POTVRDILA: Amerika neće slati trupe u Ukrajinu

Planeta -

Američka administracija ne namerava da šalje američke trupe u Ukrajinu radi učešća u sukobu, izjavila je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Ejdrijen Votson.

„Predsednik Bajden je jasno stavio do znanja da SAD neće slati trupe radi učešća u borbama u Ukrajini“, rekla je ona, prenosi Rojters.

Votsonova je dodala da je američki predsednik uveren da će novi paket američke pomoći pomoći ukrajinskim trupama, ako ga Kongres odobri.

Ovu informaciju potvrdio je i zvanični predstavnik Stejt departmenta Metju Miler. Prema njegovim rečima, Vašington se nada da će ove godine ukrajinska vojska uspeti da postigne uspeh na bojnom polju, ali će bez dodatnih budžetskih izdvajanja to biti mnogo teže.

Premijer Slovačke Robert Fico rekao je 26. februara da jedan broj zemalja članica EU i NATO razmatra mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu na osnovu bilateralnih sporazuma sa Kijevom. I francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da takva mogućnost nije isključena.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg saopštio je 27. februara da NATO nema takve planove. Slične izjave dali su i šefovi vlada Nemačke, Češke, Poljske, Švedske, šef ministarstva spoljnih poslova Mađarske.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track