POZNATO KADA ĆE BITI SAHRANJEN ALEKSEJ NAVALJNI: Saopšten konačan datum
Foto: AP Pavel Golovkin

POZNATO KADA ĆE BITI SAHRANJEN ALEKSEJ NAVALJNI: Saopšten konačan datum

Planeta -

Evropski parlament će odati počast životu Alekseja Navaljnog nakon njegove smrti koja se dogodila ranije ovog meseca, a njegova udovica Julija Navaljnaja će održati govor. Sahrana Navaljnog biće u petak.

Julija Navaljnaja, udovica Alekseja Navaljnog, trebalo bi danas da se obrati Evropskom parlamentu u Strazburu u Francuskoj.

Članovi parlamenta će se okupiti kako bi odali počast životu Navaljnog. Očekuje se da će evropski zakonodavci kasnije raspravljati o smrti Navaljnog i osuditi ruski režim i predsednika Vladimira Putina, navodi se u saopštenju.

Oni će razgovarati o situaciji sa kojom se suočavaju opozicione ličnosti, novinari i zaštitnici ljudskih prava u Rusiji. Rezolucija će biti stavljena na glasanje u četvrtak.

Sahrana Navaljnog biće održana u petak u Moskvi, rekao je njegov portparol.

Navaljnaja preuzima novu ulogu nakon smrti Navaljnog

Navaljnaja, koja se dugo klonila medijske pažnje, preuzela je novu ulogu nakon smrti Navaljnog u udaljenoj kaznenoj koloniji na ruskom Arktiku 16. februara.

U dugom video snimku koji je objavila tri dana kasnije, Navaljnaja je okrivila Putina za smrt svog muža, rekavši: "Putin je ubio pola mene, pola mog srca, pola moje duše".

Julija Navljnaja, Aleksej Navaljni
foto: EPA/MAXIM KARMAYEV

"Ali ostala mi je druga polovina i to mi govori da nemam pravo da odustanem", rekla je ona tokom devetominutnog obraćanja i dodala: "Nastaviću posao Alekseja Navaljnog, nastaviću borbu za našu zemlju".

Ruske vlasti su negirale bilo kakvu ulogu u vezi sa smrću Navaljnog, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je optužba "neosnovana" i "drska".

Julija i Aleksej Navaljni su bili u braku više od 20 godina.

(Kurir.rs/DW/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:09

NAVALJNI JE UBIJEN NOVIČOKOM NAMERNO NA TAJ DATUM Vuk Drašković nema dilemu: Putinov režim poslao NEDVOSMISLENU PORUKU ZAPADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track