KO JE VLADIMIR KARA-MURZA? Trenutno izdržava kaznu u sibirskoj koloniji, mnogi se pitaju da li ga ČEKA SUDBINA ALEKSEJA NAVALJNOG
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

NOVI SIMBOL OTPORA KREMLJU

KO JE VLADIMIR KARA-MURZA? Trenutno izdržava kaznu u sibirskoj koloniji, mnogi se pitaju da li ga ČEKA SUDBINA ALEKSEJA NAVALJNOG

Planeta -

Posle smrti Alekseja Navaljnog, zatvoreni opozicioni lider Vladimir Kara-Murza postao je lice otpora protiv Kremlja. Ovaj 42-godišnji diplomac Univerziteta u Kembridžu uhapšen je u aprilu 2022. godine nakon što je CNN emitovao intervju u kojem on govori da Rusijom upravlja "režim ubistava".

Godinu dana kasnije osuđen je na 25 godina zatvora u sibirskoj kaznenoj koloniji u oblasti Omsk, gde sada boravi u ćeliji dugoj tri metra i širokoj metar i po, gotovo 10.000 kilometara od svoje supruge i dece koja žive u SAD-u.

Radi se o najdužoj kazni koja je izrečena nekom kritičaru Kremlja od pada Sovjetskog Saveza. Nakon smrti Navaljnog ranije ovog meseca u kaznenoj koloniji Arktičkog kruga gde je bio zatočen, javili su se strahovi kako bi istu sudbinu mogli da dožive i drugi politički zatvorenici.

Njegova supruga pokušava da izvrši pritisak na britanske vlasti

Grigori Vajpan, viši pravnik u Memorijalu, najstarije ruske grupe za ljudska prava koja je 2022. dobila Nobelovu nagradu za mir, rekao je kako se Kara-Murza nikada nije suočavao s ovako velikim rizikom od smrti.

"Istaknuti kritičari vlade sada se suočavaju s povećanim rizicima u ruskim zatvorima. Što je kritičar istaknutiji, to je veći rizik. Ovaj rizik sada je vidljiv u slučaju Kara-Murze, kojeg je ruska vlada već dva puta pokušala da ubije", objasnio je Vajpan.

Kara-Murzina supruga, 43-godišnja Evgenija, stiže u London kako bi se sastala s britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom i zatraži pomoć u pregovorima o oslobađanju njenog supruga. Kara-Murza, koji je takođe istoričar i novinar, dolazi iz porodice u kojoj postoji tradicija kritikovanja ruskih vođa.

Bio savetnik opozicionog lidera koji je ubijen ispred Kremlja

Njegov otac, novinar i televizijski voditelj Vladimir Aleksejevič Kara-Murza, bio je otvoreni kritičar sovjetskog vođe Leonida Brežnjeva i istaknuti pristalica reformi pod Borisom Jeljcinom u 1990-ima. Mladi Kara-Murza je pohađao školu u Moskvi pre nego što se njegova majka udala za Britanca, nakon čega se on kao tinejdžer preselio u Englesku.

Radio je brojne poslove u Londonu kao novinar nezavisnog ruskog lista. Ušao je u rusku politiku kasnih 1990-ih dok se Vladimir Putin tiho penjao do predsedničke pozicije. Glasao je protiv Putina na izborima 2000. godine.

Postao je savetnik opozicionog lidera Borisa Nemcova, koji je ubijen u Moskvi ispred Kremlja 2015. godine. Iste godine kad je njegov politički mentor ubijen, Kara-Murza je otrovan. Taj atentat je preživeo, kao i onaj koji je pokušan dve godine kasnije.

Vladimir Kara-Murza
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Razvio polineuropatiju zbog trovanja?

Evgenija se seća trenutka kad se probudio iz kome. Bili su u moskovskoj bolnici na odeljenju intenzivne njege. Bila je to njihova 13. godišnjica braka. "Ležao je tamo, izgledajući baš kao neko ko je pretrpeo višestruko zatajenje organa", rekla je ona.

"Rekao je da mu je jako žao zbog onoga što se dogodilo jer se nadao da će sa mnom otputovati u Kvebek na nekoliko dana. Samo nas dvoje. Samo sam ga pogledala i rekla: 'O čemu pričaš? Živ si. To je najbolji poklon kojem sam mogla da se nadam", dodala je.

U februaru 2021., istraga Belingketa utvrdila je kako je Kara-Murzu pratila ista jedinica FSB-a koja je navodno otrovala Alekseja Navaljnog nervnim agensom 2020. godine. Kara-Murza je razvio polineuropatiju, stanje živaca koji utiče na njegovu sposobnost da oseća stopala i ruke. Njegova supruga kaže da je do toga došlo zbog trovanja.

Uhapšen ispred svoje kuće

Kara-Murza je bio jedan od retkih opozicionih političara koji je ostao aktivan u Rusiji nakon što je invazija na Ukrajinu pokrenuta u februaru 2022. On je javno osudio rat prkoseći novim zakonima o cenzuri. Nakon tri govora u Lisabonu, Helsinkiju i Vašingtonu, tokom kojih je osudio invaziju, Kara-Murza je uhapšen ispred svoje kuće u Moskvi 22. aprila 2022. godine.

On je označen kao "strani agent" i optužen za širenje lažnih informacija o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini u vezi sa govorom koji je održao u Predstavničkom domu Arizone. On je u tom govoru naveo da Putin "baca kasetne bombe" na stambena naselja, domove majki, bolnice i škole.

(Kurir.rs/Independant/Preneo: A.N.)

Bonus video:

06:30

NAVALJNI BIO NEBITAN POLITIČAR, OSVAJAO 2% NA IZBORIMA! Analitičar tvrdi: Zapad ga je NAMERNO NAPRAVIO VOĐOM OPOZICIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja