ODLOŽENO POGUBLJENJE OZLOGLAŠENOG SERIJSKOG UBICE: Nisu mogli da mu NAĐU VENU, probali i na nogama - mučili se gotovo SAT VREMENA
Foto: Idaho Department of Correction

ODLOŽENO POGUBLJENJE OZLOGLAŠENOG SERIJSKOG UBICE: Nisu mogli da mu NAĐU VENU, probali i na nogama - mučili se gotovo SAT VREMENA

Planeta -

U američkoj državi Ajdaho u sredu je obustavljeno pogubljenje serijskog ubice Tomasa Judžina Kriča jer, uprkos nekoliko pokušaja, medicinski radnici nisu uspeli da pronađu venu kako bi osuđeniku ubacili intravensku kanilu za smrtonosnu injekciju.

Krič (73) je pola veka u zatvoru, osuđen je za pet ubistava u tri države, a osumnjičen za još nekoliko. Već je služio doživotnu kaznu kada je 1981. na smrt pretukao svog cimera iz ćelije, 22-godišnjeg Dejvida Dejla Džensena. Za taj zločin je trebalo da bude pogubljen.

Krič, jedan od osuđenika na smrt sa najdužim stažom u SAD, dovezen je u komoru za pogubljenje u zatvoru u Ajdahu u 10 sati.

Tri člana medicinskog tima pokušala su osam puta da ubace kanilu, rekao je direktor Odeljenja za popravne kazne Džoš Tjualt na konferenciji za novinare nakon toga.

U nekim slučajevima nisu mogli da pronađu venu, a u drugima su mogli, ali su bili "zabrinuti za kvalitet vene". Probali su na raznim delovima tela - rukama, nogama, šakama i stopalima. U jednom trenutku, član medicinskog tima otišao je po dodatne zalihe medicinske opreme.

U 10.58 časova upravnik je saopštio da se obustavlja izvršenje smrtne kazne.

Nadležni su saopštili da se razmatraju sledeći koraci. Dok bi neke druge medicinske procedure mogle biti dozvoljene za izvršenje, država mora imati na umu Osmi amandman, koji zabranjuje okrutne i neobične kazne, rekao je Tevalt.

Tomas
foto: AP

Kričevi advokati su odmah podneli novi zahtev za odlaganje američkom Okružnom sudu, rekavši da "izuzetno neuspešan pokušaj pogubljenja" pokazuje "nesposobnost odeljenja da izvrši humano i ustavom zagarantovano pogubljenje".

Sud je odobrio odlaganje nakon što je država Ajdaho potvrdila da neće ponovo pokušati da ga pogubi pre nego što mu istekne smrtna presuda. Država će morati da dobije drugi nalog ako želi da izvrši izvršenje. Naime, smrtna kazna mora biti izvršena najmanje 60 dana nakon potvrde američkog predsednika.

- Ovo se dešava kada se nepoznatim osobama sa neproverenom obukom poveri da izvrše egzekucije - navodi se u pisanoj izjavi Federalne službe odbrane Ajdaha. "Upravo je to greška na koju smo upozorili državu i sudove u pokušaju egzekucije jednog od najstarijih zatvorenika u zemlji."

Šest zvaničnika Ajdaha, uključujući državnog tužioca Raula Labradora, i četiri predstavnika medija, uključujući izveštača Asošiejted presa, prisustvovali su pokušaju pogubljenja - što je trebalo da bude prvo pogubljenje u Ajdahu u 12 godina.

Tim za pogubljenje bio je u potpunosti sastavljen od dobrovoljaca, saopštilo je Kazneno-popravno odeljenje. Oni koji su zaduženi za umetanje kanile i davanje smrtonosne injekcije prošli su medicinsku obuku, ali se njihov identitet čuva u tajnosti. Nosili su bele pokrivače za lice u stilu fantomke i tamnoplave kape da sakriju lica.

Sa svakim pokušajem ubacivanja kanile, medicinski tim je čistio kožu alkoholom, ubrizgavao rastvor za utrnuće, ponovo čistio kožu, a zatim pokušavao da postavi kateter. Svaki pokušaj je trajao nekoliko minuta, a članovi medicinskog tima su opipali kožu i pokušali da ubace igle.

Krič je često gledao prema članovima svoje porodice i predstavnicima, koji su sedeli u zasebnoj sobi za svedoke. Ruke su mu bile vezane za sto, ali je često pružao prste prema njima.

Činilo se da povremeno kaže "volim te" nekome u sobi.

Nakon što je doneta odluka da se pogubljenje zaustavi, upravnik je prišao Kriču i nekoliko minuta mu šaputao na uvo.

Nekoliko sati kasnije, Labrador je objavio da je "izvršenje pravde ponovo odloženo".

- Naša je dužnost da tražimo pravdu za mnoge žrtve i njihove porodice koje su iskusile brutalnost i besmislenost njegovih postupaka - napisao je državni tužilac.

U utorak uveče, Krič je proveo vreme sa svojom ženom i pojeo poslednji obrok uključujući prženu piletinu, pire krompir, sos i sladoled.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:31

Odloženo suđenje Dijani Hrkalović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track