DESETKOVANI RUSKI AVIONI: Ukrajina za 11 dana oborila čak 10 Su-34 i leteći radar A-50
Foto: Telegram, EPA/MAXIM SHIPENKOV

DESETKOVANI RUSKI AVIONI: Ukrajina za 11 dana oborila čak 10 Su-34 i leteći radar A-50

Planeta -

Sa još jednim Su-34, ukrajinske trupe oborile su ukupno 10 takvih ruskih lovaca-bombardera, kao i jedan leteći radar A-50.

Danas su Oružane snage Ukrajine oborile su još jedan ruski lovac-bombarder Su-34 – deseti za 11 dana.

Ovo je u Telegramu saopštio komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk .

„Danas, 29. februara, je datum koji se javlja jednom u četiri godine, ali je to već poznat dan za Ruse sa gubitkom još jednog aviona. Minus Su-34 u istočnom pravcu!“, napisao je on.

Istovremeno, još uvek nema informacija o sudbini ruskih pilota oborenog Su-34. Takođe, Vazduhoplovstvo nije preciziralo kojim oružjem je oboren ruski avion.

Rusija, avion, SU-34
foto: Vikipedija

Su-34 je primarni ruski lovac-bombarder na frontu, dizajniran prvenstveno za lansiranje laserski vođenih bombi ili navođenih raketa dugog dometa za precizne udare po zemlji. Opremljen radarom koji omogućava upotrebu savremenih ruskih raketa vazduh-vazduh. Su-34 je jedan od najskupljih aviona ruske vojske. Njegova cena je oko 36 miliona dolara.

Podsetimo, 27. februara Vazduhoplovstvo Ukrajine uništilo je tokom dana dva ruska Su-34.

Prethodno je ukrajinska vojska 23. februara oborila ruski avion za radarsku detekciju velikog dometa A-50 iznad Azovskog mora.

U Glavnoj obaveštajnoj upravi su pojasnili da je oboreni A-50U nova modernizovana verzija ruskog aviona. Rusi su ga koristili za radarsko otkrivanje velikog dometa, kontrolu i ciljanje udara na Ukrajinu raketama strateške avijacije.

Kurir.rs/Kijev post/Preneo: P. P.

Bonus video:

01:04

AVIONI KOJE AMERIKA DONIRA MOGU DA NOSE NUKLEARNO ORUŽJE Dimitrijević: Isporuka 40 letelica F-16 trajaće najmanje dve godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track