RUSIJA ISPALILA MOĆNI CIRKON IZ BELOG MORA? Novi detalji napada HIPERSONIČNOM RAKETOM na Kijev! PROJEKTIL DOLETEO ZA MINUT
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, screenshot

neverica

RUSIJA ISPALILA MOĆNI CIRKON IZ BELOG MORA? Novi detalji napada HIPERSONIČNOM RAKETOM na Kijev! PROJEKTIL DOLETEO ZA MINUT

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je da je prilikom napada na Ukrajinu upotrebljen drugi tip hipersonične rakete tipa 3M22 Cirkon koji je već u operativnoj upotrebi u ruskoj vojsci.

Napad se prema prvim informacijama dogodio 7. februara 2024. godine tokom noćnog raketnog napada na ukrajinsku prestonicu Kijev dok je meta navodno bio cilj u okolini grada. Drugi detalji za sada nisu saopšteni.

Ta teorija britanskih vojnih obaveštajaca, međutim, kako navodi TV Front, nije tačna.

Hipersonična krstareća raketa 3M22 Cirkon nije lansirana sa obalskog raketnog sistema К-300 Bastion već sa svog prvobitnog lansera - raketne fregate "Admiral Gorškov" koja je za sada jedini nosilac te hiperzvučne rakete.

Belo more
foto: screenshot

Raketna fregata "Admiral Gorškov" se u noći 6. na 7. februar 2024. godine nalazila u Belom moru na severu Rusije što ukazuje da je u pitanju rastojanje od pozicije broda do Кijeva bilo tačno 1.500 km.

Ostaci Cirkona pronađeni kod Kijeva
Ostaci Cirkona pronađeni kod Kijevafoto: Printscreen/Telegram

To je inače i maksimalna daljina leta ove hiperzvučne rakete koja je za svega nekoliko minuta pogodila svoj cilj.

ŠTA JE 3M22 Cirkon?

U pitanju je prva ruska protivbrodska hipersonična krastareća raketa brzine 9 maha iliti 11.000 km/h i dometa 1.500 km. Cirkon je testiran prvi put 2020. godine.

Putin je tada Cirkon opisao kao "moćno oružje" sposobno da probije bilo koju postojeću protivraketnu odbranu leteći devet puta brže od brzine zvuka na udaljenosti većoj od 1.000 kilometara.

Cirkon je od starta trebalo da bude lansiran sa ruskih brodova, međutim, već tada se pričalo o tome da raketa bude lansirana i iz lansera obalskih raketnih sistema poput К-300 Bastion.

(Kurir.rs/TV Front/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

04:42

GENERAL STAO PRED MAPU PA NAJAVIO PRODOR RUSKIH SNAGA! Stupar o značaju zauzimanja Avdejevke: Rusija ušla u fazu gonjenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja