NEMAČKA NA NOGAMA NAKON AKCIJE RUSKIH ŠPIJUNA: Presretnuti razgovori ZAPREPASTILI BERLIN - Oficiri pričali o UBITAČNOM ORUŽJU
Foto: NPC Collectiom / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA Ronald Wittek Pool, Shutterstock

NEMAČKA NA NOGAMA NAKON AKCIJE RUSKIH ŠPIJUNA: Presretnuti razgovori ZAPREPASTILI BERLIN - Oficiri pričali o UBITAČNOM ORUŽJU

Planeta -

Nemačka istražuje audio snimak koji su objavili ruski mediji za koji tvrdi da je konferencijski poziv visokih nemačkih vojnih zvaničnika o oružju za Ukrajinu, što izaziva zabrinutost zbog moguće špijunaže u Nemačkoj.

Portparol nemačkog ministarstva odbrane rekao je u subotu da ne može da potvrdi autentičnost snimka, ali da savezna vojna kontraobaveštajna služba istražuje slučaj i da će biti preduzeti svi neophodni koraci.

Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i voditeljka Raša Tudej, prva je u petak objavila audio snimak, koji je objavljen i na njenom Telegram kanalu. Rojters je preslušao 38-minutni snimak, ali nije mogao nezavisno da potvrdi njegovu autentičnost.

Učesnici poziva razgovaraju o mogućoj isporuci krstarećih raketa Taurus Kijevu, što je kancelar Olaf Šolc do sada javno odlučno odbijao. Govori se i o obuci ukrajinskih vojnika i mogućim vojnim ciljevima.

Šolc je, dok je bio u Rimu, rekao novinarima u subotu da je curenje snimka potencijalno "veoma ozbiljno".

- Zato se to sada vrlo pažljivo, veoma intenzivno i vrlo brzo razjašnjava. To je takođe potrebno - rekao je on. Ruska ambasada u Berlinu nije odgovorila na zahtev za komentar poslat e-poštom u subotu. Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova je u petak na društvenim mrežama rekao: "Tražimo objašnjenje od Nemačke".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov govorio je u subotu novinarima o "lukavim planovima Bundesvera (nemačkih oružanih snaga), koji su postali očigledni zbog objavljivanja ovog audio snimka. To je eklatantno samorazotkrivanje", rekao je Lavrov.

Roderih Kizeveter, poslanik u nemačkom parlamentu, rekao je za list Handelsblat da smatra da su izveštaji autentični.

- Rusija naravno pokazuje koliko intenzivno koristi špijunažu i sabotažu kao deo hibridnog ratovanja. Za očekivati je da je mnogo više presretnuto i procurelo kako bi se uticalo na odluke, diskreditovalo i manipulisalo ljudima - rekao je on.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track