RUSKI AMBASADOR: Sudbina F-16 je nezavidna, kao što je i sudbina američkih i nemačkih tenkova koje redovno uništavamo
Foto: EPA / PETER FOLEY

RUSKI AMBASADOR: Sudbina F-16 je nezavidna, kao što je i sudbina američkih i nemačkih tenkova koje redovno uništavamo

Planeta -

Rusija ima dovoljno vremena da se pripremi i pronađe adekvatan odgovor u slučaju da višenamenski borbeni avioni F-16 budu isporučeni Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

"Sada kada smo čuli da postoje planovi o isporuci borbenih aviona F-16, imamo dovoljno vremena da se pripremimo i pronađemo adekvatan odgovor ako se takve letelice pojave na nebu iznad Ukrajine, rekao je Nebenzja tokom gostovanja na TV kanalu "Rusija 24".

Ruski diplomata je naglasio da je sudbina F-16 nezavidna, kao što je i sudbina američkih tenkova "abrams" i nemačkih "leoparda", koji se na redovnom nivou uništavaju na bojnom polju.

Ukrajina bi tokom 2024. godine trebalo da dobije prvu turu aviona F-16, a kao države koje će prve isporučiti svoje letelice američke proizvodnje navode se Danska i Holandija.

Međutim, kao što su sami Ukrajinci rekli, postoje određene poteškoće kada je u pitanju održavanje, smeštaj i sakrivanje ovih aviona od ruskih raketnih napada, a prema mišljenju Bele kuće, Kijev nema ni dovoljan broj pilota obučenih za upravljanje ovim vazduhoplovima.

Kurir.rs/Rusija 24/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track