"U SLUČAJU NAPADA NA NATO, NEMAČKA BRINE O RANJENIMA" Amerika tu gradi NAJVEĆU vojnu bolnicu van SAD! Oglasio se ŠOLCOV MINISTAR
Foto: Shutterstock, Joerg Huettenhoelscher / Alamy / Alamy / Profimedia, HOK/HWP Architekten / AFP / Profimedia, AP Serhat Kocak

planovi aktuelIZOVANi ZBOG RUSIJE

"U SLUČAJU NAPADA NA NATO, NEMAČKA BRINE O RANJENIMA" Amerika tu gradi NAJVEĆU vojnu bolnicu van SAD! Oglasio se ŠOLCOV MINISTAR

Planeta -

Karl Lauterbah, nemački ministar zdravlja, kaže da zdravstveni sektor u toj zemlji mora da bude bolje pripremljen za sve izazove, pa i za vojne sukobe.

Dojče vele navodi da Nemačka ima i vojne bolnice, a gradi se i najveća vojna bolnica SAD van teritorije te zemlje.

- Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojne sukobe i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći - rekao je Lauterbah u razgovoru za dnevnik Noje Osnabriker cajtung.

Ministar u vladi kancelara Olafa Šolca tako je reagovao na pitanje novinara o tome nije li Lauterbahova izjava nemačko zdravstvo mora bolje da se pripremi za sve katastrofe, pa tako i vojne sukobe, širenje panike.

Pre toga je socijaldemokratski političar rekao da se nemački zdravstveni sistem "osim za pandemije, mora bolje da se pripremi i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe".

- Sedeti skrštenih ruku nije opcija. Nama je i u zdravstvu potrebna prekretnica pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi Nemačka u slučaju napada na neku od zemalja NATO postala čvorište za zbrinjavanje povređenih i iz drugih zemalja - rekao je Lauterbah.

Svaki lekar mora da zna šta treba da radi

On je rekao da su planovi za prestrukturiranje nemačkog zdravstvenog sistema počeli odmah nakon dolaska sadašnje koalicije na vlast, ali da su ti planovi dobili na težini i aktuelnosti nakon "razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu".

Karl Lauterbah
Karl Lauterbahfoto: AP Serhat Kocak

Lauterbah je kazao da je u tu svrhu već pojačana koordinacija između ministarstava odbrane i zdravstva i najavio određene zakonske promene do leta.

- U kriznoj situaciji svaki lekar, svaka bolnica svaki lokalna zdravstvena ustanova mora da zna šta treba da radi. Potrebne su nam jasne podele obaveza, na primer, kako bismo mogli bolje da rasporedimo povređene po bolnicama - rekao je Lauterbah.

Centralna bolnica Bundesvera u Koblencu

Pored civilnih bolnica, Nemačka ima najveću specijalizovanu Centralnu bolnicu Bundesvera u Koblencu.

Zadatak te ustanove, osnovane 1957, jeste pružanje medicinske pomoći vojnicima nemačkih oružanih snaga koji su povređeni ili ranjeni tokom misija u inostranstvu.

Nemačka, Karl Lauterbah
foto: Joerg Huettenhoelscher / Alamy / Alamy / Profimedia

Raspolaže sa 506 kreveta, od kojih je 125 rezervisano za civilne pacijente, a zapošljava 1.450 radnika, 260 lekara i farmaceuta.

Svake godine u toj bolnici zbrinuto je oko 20.000 pacijenata i obavi se 220.000 ambulantnih tretmana, od kojih su oko 65 odsto civilni pacijenti.

Gradi se najveća bolnica SAD van teritorije te države

A u Vajlerbahu u okrugu Kajzerslautern trenutno se gradi nova vojna bolnica SAD, vredna više od milijardu evra, od čega Nemačka snosi troškove u visini od 151 milion evra.

To će biti najveća bolnica SAD van teritorije te države.

Od 1953. vojska SAD ima veliku bolnicu u okrugu Kajzerslautern - "Regionalni medicinski centar Landštul" (LRMC).

S jedne strane, ona obezbeđuje medicinsku negu za oko 50.000 građana SAD u tom regionu.

Američka vojna baza Ramštajn
Američka vojna baza Ramštajnfoto: EPA/RONALD WITTEK

S druge strane, tamo se leče povređeni vojnici SAD koji na obližnji aerodrom vojne baze SAD u Ramštajnu stižu iz vojnih misija širom sveta.

Bolnica ima ukupno oko 350 kreveta i tu radi oko 3.000 ljudi.

Vojska SAD je 2010. saopštila da razmatra izgradnju nove bolnice, a tražeći lokaciju za to Pentogon se odlučio za Vajlerbah.

Prednost je u tome što će nova bolnica cbiti mostom direktno povezana sa vazduhoplovnom bazom Ramštajn.

Nemačka, Karl Lauterbah
foto: Shutterstock

Do tada, do bolnice u Landštulu povređeni iz Ramštajna moraju da se voze autoputem.

To traje oko 30 minuta, a kada nova bolinca u Vajlerbahu bude počela da radi to će trajati samo 15 minuta.

Kraj izgradnje - krajem 2027.

Konačna odluka za lokaciju Vajlerbah doneta je 2012, a prvi bageri su izašli na teren 2014.

Građevinski radovi su bili neophodni i u široj oblasti oko lokacije, pošto su prošireni pristupni putevi, kao i izlaz na autoput A6.

Pravi građevinski radovi na američkoj bolnici Veilerbach počeli su u oktobru 2022.

Projekat američke vojne bolnice u Vajlerbahu
Projekat američke vojne bolnice u Vajlerbahufoto: HOK/HWP Architekten / AFP / Profimedia

Nakon završetka građevinskih radova, ova vojna bolnica SAD će imati ukupno 4.680 prostorija, uključujući 120 sala za preglede i devet operacionih sala.

Planirano je da se kompletni građevinski radovi na površini od 90.000 kvadratnih metara i na klinici veličine 600x300 metara završe do kraja 2027.

Krajem prošlog meseca utvrđeno je da se za sada sve odvija po planu.

(Kurir.rs/Deutsche Welle/Preneo: N. V.)

Bonus video:

02:02

NATO IMA DUGOROČAN PLAN SA ŠVEDSKOM, A NE TIČE SE PRETNJE RUSIJI Stručnjaci analiziraju: Zbog OVOGA je prihvatila članstvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track