KINEZI PREUZIMAJU "BIZNIS" OD MEKSIKANACA? Bande širom SAD stoje iza OVIH ilegalnih poslova! Strahuje se od JEDNOG (VIDEO)
Foto: Reuters 27 Jul 2016

KINEZI PREUZIMAJU "BIZNIS" OD MEKSIKANACA? Bande širom SAD stoje iza OVIH ilegalnih poslova! Strahuje se od JEDNOG (VIDEO)

Planeta -

Kineske bande su izgradile hiljade ilegalnih farmi kanabisa širom SAD, pišu strani mediji.

Vlasti u Oklahomi, Oregonu , Kaliforniji , Novom Meksiku i Mejnu se sve više bore sa porastom kineskih farmi kanabisa, a za neke se misli da su povezani sa kriminalnim bandama poznatim kao trijade.

Širenje se, naizgled, ne može obuzdati, pošto je policija u okrugu Penobskot, u državi Mejn, prošle nedelje uhapsila tri kineska državljana na farmi ove biljke i zaplenila 40 kilograma droge uz 4.700 dolara u gotovini.

Smatra se da je to jedna od oko 270 ilegalnih farmi kanabisa vrednih više od 4 milijarde dolara koje su se pojavile širom Amerike otkako je legalizovala marihuanu 2020.

Lokalni organi za sprovođenje zakona su već ove godine izvršili više hapšenja.

U međuvremenu, oko 2.000 stabljika kanabisa u Oklahomi je povezano sa Kinom, što čini dve trećine farmi pod nadzorom, rekla je državna policija za narkotike.

Ranije ovog meseca, jedan kineski šef osuđen je na doživotni zatvor nakon što se izjasnio krivim da je ubio četiri osobe u ilegalnoj operaciji trgovine marihuanom u Oklahomi.

Meksički karteli već dugo dominiraju tržištem ilegalne prodaje narkotika u SAD, ali zvaničnici sada upozoravaju da kinesko finansiranje takvih operacija vrtoglavo raste.

Nije poznato da li novac dolazi od grupa povezanih sa Komunističkom partijom Kine (KPK), ali stručnjaci su istakli da je trijadama obično dozvoljeno da rade samo ako pristanu da deluju kao neformalni 'izvršioci' za vladu.

Već nekoliko godina, stanovnici Mejna su govorili o porastu broja domova ispunjenih mirisom marihuane koji se pojavljuju širom države, uključujući u blizini vrtića i škola.

U januaru su vlasti Mejna izvršile raciju na ilegalnu operaciju uzgoja marihuane koju su vodili Kinezi u prikladno nazvanom kineskom gradu u okrugu Kenebek.

(Kurir.rs/Daily mail/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track