RUSI KOD AVDIJIVKE ZAPLENILI OKLOPNA VOZILA IZ VIJETNAMSKOG RATA? Američki transporter M113 napušten tokom povlačenja (VIDEO)
Foto: RIA printscreen

šokantan snimak

RUSI KOD AVDIJIVKE ZAPLENILI OKLOPNA VOZILA IZ VIJETNAMSKOG RATA? Američki transporter M113 napušten tokom povlačenja (VIDEO)

Planeta -

Ruske snage su tokom napada na Avdijivku zarobile borbena vozila među kojima je i američki oklopni transporter M113!

- To je jedan od najpopularnijih oklopnih transportera američke vojske koji je korišćen tokom rata u Vijetnamu. Oružanim snagama Ukrajine isporučena je prilično velika serija. Model je značajan po tome što je takođe transporter za minobacač kalibra 120 mm. M113 je zapravo nomadsko vatreno oružje - rekao je zamenik komandanta bataljona za naoružanje sa pozivnim znakom Rotor predstavljajući M113.

Serviser je primetio da oklopno vozilo nije oštećeno i da je u dobrom tehničkom stanju što znači da je oprema jednostavno napuštena.

- Trebalo je da, generalno gledano, ometa dejstva naših trupa, ali kao što vidite vozilo je praktično netaknuto od vatre - rekao je serviser i dodao da je umesto standardnog američkog minobacača 120 mm unutra ugrađen minobacač istog kalibra sovjetskog tipa.

Oklopni transporter M113 američka vojska uvela je u službu 1961. godine.

Prvi put je korišćen u borbi 1962. godine i od tada je korišćen u svim oružanim sukobima u kojima su učestvovale SAD i njeni saveznici - uključujući i Vijetnamski rat.

Na snimku se vidi i zarobljeno tursko oklopno vozilo Kirpi koje su ukrajinski vojnici napustili gotovo netaknuto. Oklopni transporter Кirpi napravila je turska kompanija BMC. Vozilo ima borbenu težinu od 20 tona i može da primi do 13 vojnika. Ukrajina je od 2022. godine dobila najmanje 200 takvih vozila.

Među trofejima je i britansko oklopno terensko vozilo Pincgauer Vector 718 sa rasporedom točkova 6k6 koje su sudeći po taktičkim oznakama koristili medicinski radnici za evakuaciju ranjenika.

Vozilo je naletelo na minu.

Ranije je jedan broj medija javio da je ukrajinska vojska dobila desetak polovnih oklopnih vozila Vector Pincgauer 718 iz Velike Britanije. Vozila su najnovija verzija terenskog vozila koje su Austrijanci razvili za švajcarsku vojsku još kasnih 1960-ih.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

05:28

AVDEJEVKA VAŽNIJI CILJ ZA RUSE OD MARIJUPOLJA I BAHMUTA! Šešelj tvrdi: To je najsnažnije utvrđenje ukrajinske vojske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track