BAJDENOVA ZAMENICA ZA HITAN PREKID VATRE U POJASU GAZE: Potpredsednica iznela najoštriji zahtev Amerike Izraelu i apel HAMASU
Foto: AP / Evan Vucci, EPA/MICHAEL REYNOLDS

SAD-POLITIKA-GAZA

BAJDENOVA ZAMENICA ZA HITAN PREKID VATRE U POJASU GAZE: Potpredsednica iznela najoštriji zahtev Amerike Izraelu i apel HAMASU

Planeta -

Kamala Haris, potpredsednica SAD, pozvala je na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i zahtevala od Izraela da poveća priliv humanitarne pomoći, zbog humanitarne katastrofe koja je pogodila palestinski narod.

Rojters navodi da su ti komentari Kamale Haris među najoštrijima koje je izneo neki američki zvaničnik kada je reč o pozivima Izraelu da ublaži situaciju u Pojasu Gaze.

Haris je govorila na događaju u Selmi, gradu u saveznoj državi Alabama, na obeležavanju "krvave nedelje" kada su policajci prebili mirne demonstrante.

Ona je apelovala na Hamas da prihvati dogovor o oslobađanju talaca, čime bi počeo šestonedeljni prekid vatre i ušla veća količina humanitarne pomoći.

- Ljudi u Pojasu Gaze gladuju. Uslovi su nehumani, a naša zajednička humanost nas tera da delujemo. Izraelska vlada mora da uradi mnogo više kako bi se povećao protok humanitarne pomoći. Tu nema izgovora - poručila je ona.

Kamala Haris
foto: Oliver Contreras / UPI / Profimedia

Kako prenose mediji, izraelski zvaničnici veruju da šef Hamasa Jahja Sinvar nema nameru da pristane na privremeni prekid vatre u narednim danima, odnosno postizanje sporazuma o taocima i primirju pre Ramazana.

Sa druge strane, izvor iz Hamasa rekao je za CNN da bez pristanka Izraela na trajni prekid borbenih dejstava, Hamas neće pristati na dogovor o taocima.

(Kurir.rs/Fonet)

Bonus video:

01:17

AMERIKA JE SLEPO PODRŽAVALA IZRAEL U SVEMU, ALI BAJDEN ČINI DRUGAČIJE POTEZE Kostić: Amerika neće načiniti radikalne poteze

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja