ORBAN SE SASTAJE SA TRAMPOM: Mađarski premijer uoči susreta poslao JASNU PORUKU američkoj administraciji
Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

ORBAN SE SASTAJE SA TRAMPOM: Mađarski premijer uoči susreta poslao JASNU PORUKU američkoj administraciji

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban sastaće se s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom 8. marta na Floridi, rekao je Orbanov predstavnik za medije za mađarsku državnu novinsku agenciju MTI.

Prošlog meseca je Orban podržao Trampovu kandidaturu na ovogodišnjim izborima za predsednika SAD-a.

"Nadamo se da će Bajden otići, a da će se predsednik Tramp vratiti"

“Nadamo se da će trenutni predsednik otići, a da će se predsednik Tramp vratiti i da će imati odrešene ruke za postizanje mira (u Ukrajini)”, rekao je Orban 23. februara.

Orban je odbio da pošalje oružje Ukrajini kako bi joj pomogao u borbi protiv ruske invazije i kritikovao je zapadne sankcije protiv Rusije. On je više puta pozivao na primirje u Ukrajini kako bi se okončao rat.

Orban: Predsednički izbori u Americi će biti presudni

Mađarski premijer, na vlasti od 2010., suočio se s napetostima s administracijom predsednika Džoa Bajdena, uglavnom zbog odugovlačenja Budimpešte u vezi s ratifikacijom članstva Švedske u NATO-u.

Nakon dugog odlaganja, mađarski parlament je prošle nedelje odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, a sada se samo čeka da ove nedelje konačno potpiše mađarski predsednik.

Orban je rekao da će sledeći predsednički izbori u SAD-u ove godine i glasanje za Evropski parlament u junu biti presudni jer konzervativci u Evropi i SAD moraju zajedno da se bore za "ponovno osvajanje" institucija u Vašingtonu i Briselu od liberala koji - kako je rekao Orban - prete zapadnoj civilizaciji.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track