OVOM SE NISU NADALI: Huti pogodili brod sa liberijskom zastavom, ali ovaj se nalazi u vlasništvu OVE MOĆNE ZEMLJE
Foto: Mohammed Hamoud / AFP / Profimedia

rat

OVOM SE NISU NADALI: Huti pogodili brod sa liberijskom zastavom, ali ovaj se nalazi u vlasništvu OVE MOĆNE ZEMLJE

Planeta -

Jedna od dve protivbrodske balističke rakete koje su jemenski Huti ispalili na kontejnerski brod u Adenskom zalivu pogodila je brod i izazvala štetu, saopštila je Centralna komanda SAD, rečeno je u utorak.

Prvi izveštaji su ukazivali da nema povređenih, a kontejnerski brod pod zastavom Liberije, u vlasništvu Švajcarske, nije zatražio pomoć i nastavio je put, navodi se u saopštenju CENTCOM-a.

Vojni portparol iranskih Hutija rekao je u ponedeljak da su oni gađali brod sa "više odgovarajućih pomorskih projektila". Huti gađaju brodske puteve Crvenog mora u znak podrške Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi.

Američka vojska je saopštila da su Huti takođe lansirali protivbrodsku balističku raketu iz Jemena u južno Crveno more, ali da je udarila u vodu bez oštećenja ili povreda komercijalnih brodova ili brodova američke mornarice.

Snage CENTCOM-a izvele su "samoodbrambene" napade na dve protivbrodske krstareće rakete koje su predstavljale "neposrednu pretnju" za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu, dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/ Reuters/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track