PUTIN POSTIGAO CILJ, UNEO RAZDOR U NATO: Britanci kažu da ruske službe "provalile" u Nemačku, koja nije "ni bezbedna ni pouzdana"
Foto: Kremlin.ru/mil.ru/Youtube/Make%20It

ANALIZA DOJČE VELEA

PUTIN POSTIGAO CILJ, UNEO RAZDOR U NATO: Britanci kažu da ruske službe "provalile" u Nemačku, koja nije "ni bezbedna ni pouzdana"

Planeta -

Razgovor nemačkih oficira koji je presrela Moskva i koji su objavili ruski mediji, već je postigao jedan od Putinovih ciljeva: da unese razdor među one koji podržavaju Ukrajinu, jer je London oštro kritikovao Berlin.

Kritike na račun Nemačke, nakon što je procureo razgovor visokih oficira vazduhoplovstva o tome kako krstareće rakete „Taurus“ mogu da se upotrebe u Ukrajini, posebno su oštre u Velikoj Britaniji.

- Znamo da je Nemačka prilično provaljena od strane ruskih tajnih službi, što pokazuje da nisu ni bezbedni, niti su pouzdani - rekao je bivši britanski ministar odbrane Ben Volas, a preneo londonski Tajms.

Konzervativac Volas, koji je podneo ostavku 31. avgusta 2023, do tada je u britanskoj vladi u Londonu bio zadužen za organizovanje vojne pomoći za Ukrajini.

Razgovor oficira u trajanju od više od 38 minuta, koji je vodio inspektor nemačkog vazduhoplovstva, general Ingo Gerharc, prošlog petka je objavljen na ruskim propagandnim kanalima i potom dalje deljen.

Oficiri Bundesvera su za komunikaciju koristili softver WebEx, a jedan od učesnika se javio iz Singapura, koristeći pametni telefon.

Potvrda Nemačke tek posle dva dana

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus potvrdio je medijima curenje podataka u nedelju popodne, dva dana nakon objavljivanja, odnosno onda kada se slučaj na ruskoj državnoj televiziji već koristio u propagandne svrhe.

- To u svakom slučaju znači da moramo da se pripremimo za svaki oblik rata, uključujući hibridni, informacioni rat, rat dezinformacijama, jer ovo je veoma jasan primer za to - rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare u Berlinu.

Boris Pistorijus
Boris Pistorijusfoto: Prinstcreen Youtube, AP Alexander Zemlianichenko

Dve godine nakon što je Rusija započela veliku invaziju na Ukrajinu činjenica da ona vodi hibridni rat koji uključuje dezinformacije i razdor, nesporna je i u Nemačkoj.

U to spada i „iniciranje ili podsticanje političkih suprotnosti“, napisao je na platformi Iks nemački stručnjak za bezbednost Niko Lange, koji između ostalog radi i za Minhensku bezbednosnu konferenciju.

Nemačka vojska mora da se suoči s pitanjem da li je postupila s krajnjim nemarom.

Da li Bundesver i dalje ima poteškoća da se prilagodi hibridnom ratu Moskve?

Žestoke kritike iz Donjeg doma britanskog parlamenta

Poslanik vladajuće konzervativne stranke i bivši predsednik Odbora za odbranu Tobijas Elvud, govoreći u Donjem domu britanskog parlamenta, upitao je Nemce „zašto nisu poštovani osnovni protokoli?“

- S obzirom na intenzitet kojim Rusija špijunira Nemačku i druge zemlje, Moskva iz tog prisluškivanog sigurno nije saznala ništa više od onoga što su već pretpostavljali - rekao je Elvud za BBC u ponedeljak.

U odnosu na Nemačku, međutim, konzervativni poslanik je pozvao da se „vode ozbiljne diskusije o tome zašto se to uopšte dogodil“.

Nemačka, Karl Lauterbah
foto: Shutterstock

Elvud ne preza ni od kritike nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji i dalje odlučno odbija isporuku krstarećih raketa „Taurus“ Ukrajini.

Berlin je „beznadežno naivan“

Džejms Dejvis koji drži katedru za međunarodne odnose na Univerzitetu Sen Galen u Švajcarskoj, u intervjuu za Dojče vele kaže da "sumnja da su mnogi saveznici iznenađeni što Rusija špijunira razgovore nemačkih vojnih zvaničnika".

- Oni možda nisu iznenađeni ni što su Nemci iznenađeni, što sve govori o poziciji Nemačke u Alijansi - naveo je Dejvis.

Incident samo potvrđuje rašireno mišljenje "da je Berlin zanemario svoje vojne sposobnosti i da je beznadežno naivan kada su u pitanju mogućnosti i namere Moskve".

Nemačka je "beznadežno naivna", a šteta za odnose sa njenim NATO partnerima je očigledna.

Vladimir Putin
foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

To nije promenio ni pokušaj nemačkog ministra odbrane Pistorijusa da ograniči štetu, dva dana nakon što je došlo do curenja podataka.

Pistorijus: „Hibridni dezinformacioni napad“

- Radi se o hibridnom dezinformacionom napadu, radi se o razdoru, radi se o potkopavanju našeg jedinstva i shodno tome treba da odgovorimo s posebnim oprezom, ali ne manje odlučno - rekao je Pistorijus.

Nemačka vojna obaveštajna služba MAD sada istražuje da li su zanemareni bezbednosni standardi, posebno u vezi s tim što je za video-konferenciju odabrana platforma komercijalnog provajdera.

- WebEx ima sertifikovane obrasce i u zavisnosti od sadržaja, na primer, može se koristiti do određenog nivoa poverljivosti i tajnosti - rekao je Pistorijus.

Ministar u ovom trenutku odbacuje bilo kakve posledice po oficire vazduhoplovstva koji su bili uključeni u razgovor koji je procurio.

- U principu ne spekulišem o kadrovskim posledicama pre nego što se istrage završe - rekao je Pistorijus.

(Kurir.rs/Deutsche Welle/Preneo: N. V.)

Bonus video:

01:41

PUTIN JE DEKICA ČIJA NAS SMRT NE BI IZNENADILA Analitičar predviđa kako bi ovo uticalo na tok RATA U UKRAJINI i sudbinu Rusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track