FBI TRAGA ZA IRANSKIM ŠPIJUNOM: Teheran pripremao ubistvo bivšeg državnog sekretara? HTELI DA SE OSVETE ZA SMRT GENERALA (VIDEO)
Foto: AP

zavera

FBI TRAGA ZA IRANSKIM ŠPIJUNOM: Teheran pripremao ubistvo bivšeg državnog sekretara? HTELI DA SE OSVETE ZA SMRT GENERALA (VIDEO)

Planeta -

Američki FBI traga za navodnim iranskim špijunom koji je osumnjičen za planiranje ubistva bivšeg državnog sekretara Majka Pompea i drugih zvaničnika.

- Mahid Dastjani Farahani govori farsi, francuski, španski i engleski i često putuje između Irana i Venecuele - navodi se u upozorenju kancelarije FBI u Majamiju.

Agencija navodi da je Farahani (41) član iranskog ministarstva za obaveštajne poslove i bezbednost i da je "regrutovao pojedince" za operacije u SAD među kojima su i likvidacije sadašnjih i bivših zvaničnika američke vlade.

Iran prema spekulacijama američkih medija pokušava da se osveti za ubistvo general-majora Кasema Sulejmanija pod Pompeovim nadzorom 2020. godine.

- Farahani je regrutovao pojedince da osveti Sulejmanijevu smrt - navodi FBI.

Na meti atentatora se navodno nalazi i bivši specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa za Iran Brajan Huk. Pompeo i Huk su dobili non-stop obezbeđenje nakon vesti o pretnji.

Jedan pripadnik Iranske revolucionarne garde optužen je 2022. godine za navodno organizovanje ubistva bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

- Šahram Porsafi pokušao je da organizuje drsku zaveru da ubije Boltona iz odmazde za ubistvo Sulejmanija koji je bio najprepoznatljiviji iranski komandant - saopštio je tada FBI.

Porsafi je navodno pokušao da plati neimenovanim osobama 300.000 dolara da izvrše ubistvo u Vašingtonu ili Merilendu.

(Kurir.rs/NY Post/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track