RUSIJA NA KORAK DO NOVE POMORSKE BAZE NA OBALI AFRIKE: Moskva želi da pojača vojno prisustvo u NAJOPASNIJIM VODAMA na svetu
Foto: EPA / SARAH CHRISTINE NOERGFAARD

sporazum

RUSIJA NA KORAK DO NOVE POMORSKE BAZE NA OBALI AFRIKE: Moskva želi da pojača vojno prisustvo u NAJOPASNIJIM VODAMA na svetu

Planeta -

Sporazum sa Rusijom o pomorskoj vojnoj bazi u Sudanu novi parlament arapske zemlje razmatraće posle izbora, a očekuje se pozitivan odgovor, navodi sudanski ministar spoljnih poslova Ali Sadik Ali.

Ambasador Rusije u sudanskoj prestonici Кartumu Andrej Černovol ranije je rekao da Sudan još nije uspeo da završi proceduru za ratifikaciju sporazuma o stvaranju baze ruske mornarice u Port Sudanu na Crvenom moru.

Ali navodi da je takvo pitanje "posebno osetljivo" i da je neophodna ratifikacija sporazuma od strane izabranog parlamenta.

- Stava smo da treba da postoji novi parlament koji će razmotriti sporazum i dati pozitivnu preporuku za vladu. To pitanje ostavljamo parlamentu koji će biti izabran - rekao je Ali na marginama diplomatskog foruma u Antaliji.

Sporazum o stvaranju baze ruske mornarice u Sudanu datira iz novembra 2020. godine. Prema tom dokumentu, maksimalni broj osoblja mornaričke stanice neće prelaziti 300 ljudi, a u bazi istovremeno neće moći da budu više od četiri ruska broda.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:20

RUSIJA NA PROLEĆE UDARA IZ NEOČEKIVANOG PRAVCA?! Stručnjak uverava: Krenuće na KIJEV, NATO može da ih spreči samo na jedan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track