OTKRIVENO ZAŠTO JE OLENA ZELENSKA ODBILA DA DOĐE U BELU KUĆU Sve je povezano sa udovicom Alekseja Navaljnog?!
Foto: AP Jeanfrancois Badias, EPA Andy Rain

OTKRIVENO ZAŠTO JE OLENA ZELENSKA ODBILA DA DOĐE U BELU KUĆU Sve je povezano sa udovicom Alekseja Navaljnog?!

Planeta -

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, neće prisustvovati govoru američkog predsednika Džoa Bajdena o stanju nacije u američkom Kongresu u četvrtak, uprkos pozivu Bele kuće.

"Zbog planiranih događaja u rasporedu, uključujući posetu deci iz sirotišta u Kijevu, koji je bio unapred planiran, nažalost, prva dama neće učestvovati u događaju", navela je kancelarija Zelenske u odgovoru na pitanje "Politika" u sredu.

Međutim, "Vašington Post" je u utorak uveče izvestio kako postoje drugi razlozi koji stoje iza toga što je Zelenska odbila poziv. Naime, prema izvorima tog medija, Zelenska je trebalo da sedi u blizini prve dame SAD-a Džil Bajden i Julije Navaljne, udovice ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je prošlog meseca u ne potpuno razjašnjenim okolnostima preminuo u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu, gde je bio zarobljen pod optužbama za koje neki smatraju da su politički montirane.

Američki list navodi da je to izazvalo nelagodu za najviše rukovodstvo Ukrajine jer mnogi Ukrajinci ne smatraju Navaljnu i druge pripadnike ruske opozicije saveznicima u borbi protiv Vladimira Putina.

Olena Zelenska
Olena Zelenskafoto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Sporni komentar Navaljnog

Razlog tome je, kako piše "Politiko", nekadašnji komentar Navaljnog da Krim "nije sendvič koji se može vraćati napred-nazad", što se smatralo njegovom potporom ruskom polaganju prava na 2014. godine okupirani i nelegalno anektirano ukrajinsko poluostrvo. Navaljni je kasnije javno podržao obnovu granica Ukrajine iz 1991. godine i protivio se ruskom napadu na Ukrajinu.

U međuvremenu je Navaljna takođe odbila poziv Bele kuće da prisustvuje Bajdenovom govoru. Njezina portparolka, Kira Jarmiš, izjavila je da je to zbog njenog umora i potrebe da se "oporavi" nakon smrti supruga i putovanja na kome je nedavno bila, prenosi "Ukrajinska Pravda".

Julija Navaljna
Julija Navaljnafoto: AP Jeanfrancois Badias

Cela ova priča izazvala je gnev u Kijevu.

"Svet tvrdoglavo želi Ukrajince i Ruse staviti rame uz rame, implicirajući, kako kažu, da i jedni i drugi pate od Putinovog autoritarizma. Žrtva i agresor nisu ista stvar", navela je Irina Geraščenko, ukrajinska zastupnica iz opozicione političke stranke Evropska solidarnost, u objavi na Fejsbuku.

"Tragedija porodice Navaljni nije jednaka genocidu nad ukrajinskim narodom", dodala je. "Svi su Rusi odgovorni za ovaj užasan rat. Nisu to zaustavili".

"Vašington Post" navodi da je portparol Bele kuće rekao da je odluka Zelenske verovatno uzrokovana "preklapanjem rasporeda" i uputio novinare za dalja pitanja na kancelariju Zelenske, koja, kako navodi, nije odgovorila na zahtev za komentar. Portparol je i za "Ukrajinsku Pravdu" rekao da se radi o preklapanju rasporeda.

Jedan američki zvaničnik navodi kako Bela kuća verovatno nije obavestila Kijev da je Navaljna odlučila da ne prisustvuje događaju, iako njena prisutnost nije bila jedini problem za Ukrajince.

Bela kuća
foto: Shutterstock

Ukrajinsko dodvoravanje republikancima

Još jedan problem za Ukrajinu, koja očekuje dodatnu sigurnosnu pomoć od SAD-a, navodno je blizak odnos zvaničnog Kijeva sa Bajdenom, prenosi "Ukrajinska Pravda". Naime, američki predsednik najviše je pomagao Ukrajini od početka ruske invazije, ali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokušava izbeći dalju politizaciju ukrajinskih ratnih napora.

"Vašington Post" navodi da Ukrajina sada očajnički lobira kod republikanaca u Predstavničkom domu da glasaju za Bajdenov zahtev za pomoć od 60 milijardi dolara, paket pomoći kojem se republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i njegovi odani sledbenici u Kongresu protive.

Pozivajući zastupnike da podrže finansijsku pomoć, Kijev ne želi da uvredi republikance, koji bi mogli kontrolisati Belu kuću iduće godine, zavisno od ishoda izbora u novembru.

Portparol Bele kuće rekao je da će u svom govoru u četvrtak Bajden pozvati republikance u Predstavničkom domu da donesu odluku o finansiranju Ukrajine "što je pre moguće".

Kurir.rs/Jutarnji

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track