"SRAMOTA ZA CIVILIZACIJU": Šef kineske diplomatije traži "hitan prekid vatre" u Pojasu Gaze, pomenuo i Tajvan i Filipine
Foto: Kineski radio Internacional

VANG JI NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE U PEKINGU

"SRAMOTA ZA CIVILIZACIJU": Šef kineske diplomatije traži "hitan prekid vatre" u Pojasu Gaze, pomenuo i Tajvan i Filipine

Planeta -

Vang Ji, ministar spoljnih poslova Kine, izjavio je danas da je humanitarna katastrofa izazvana ratom u Pojasu Gaze "sramota za civilizaciju" i ponovio poziv Pekinga na "hitan prekid vatre".

- Činjenica da danas, u 21. veku, ova humanitarna katastrofa ne može da se zaustavi, ljudska je tragedija i sramota za civilizaciju - kazao je Vang na konferenciji za novinare u Pekingu.

Prema njegovima rečima, nijedan razlog ne može da opravda nastavak sukoba.

- Međunarodna zajednica mora hitno da reaguje, postavljajući kao apsolutni prioritet momentalni prekid vatre i prekid neprijateljstava - rekao je šef kineske diplomatije, apelujući da humanitarna pomoć treba da bude "moralna odgovornost".

Vang je rekao i da se Peking zalaže za "punopravno" članstvo palestinske države u Ujedinjenim nacijama.

China Media Group, Tajvan, Vang Ji
foto: China Media Group

Povodom Tajvana, kineski ministar spoljnih poslova je rekao tajvanski separatisti biti "likvidirani od strane istorije".

- Svako na ostrvu Tajvan ko pokuša da postigne nezavisnost Tajvana neizbežno će biti likvidiran od strane istorije - rekao je Vang, dodajući da Tajvanu "nikada neće biti dozvoljeno da se odvoji od matice".

Vang je takođe rekao da će Peking "braniti" svoja prava u Južnom kineskom moru, nakon niza incidenata sa Filipinima.

- Branićemo naša legitimna prava u skladu sa zakonom - rekao je šef kineske diplomatije.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

02:31

Kineski đijaozi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track