RUSIJA O ULASKU ŠVEDSKE U NATO: Prinuđeni smo da na agresivno napredovanje Alijanse odgovorimo jačanjem naše zapadne grupe trupa
Foto: AP/Mikhail Klimentyev, X/NATO, Shutterstock

RUSIJA O ULASKU ŠVEDSKE U NATO: Prinuđeni smo da na agresivno napredovanje Alijanse odgovorimo jačanjem naše zapadne grupe trupa

Planeta -

Kada Švedska uđe u NATO, Rusija će biti prinuđena da na napredovanje alijanse odgovori jačanjem zapadne grupe trupa, rekao je za RIA Novosti senator iz Kalinjingrada Aleksandar Šenderjuk-Židkov.

Protokol o pristupanju Švedske NATO-u stupio je na snagu, saopštio je u četvrtak američki Stejt department. Švedska postaje 32. članica alijanse.

- Ulazak Švedske u NATO, naravno, ne može a da ne izazove zabrinutost. Švedska ima prilično ozbiljnu vojnu silu na kontinentu i njena neutralnost dugi niz godina obezbeđuje ravnotežu snaga kako u Baltičkom moru, tako i u Evropi u celini - rekao je političar.

Međutim, Rusija neće stajati po strani od ovih procesa i „biće prinuđena da na agresivno napredovanje NATO-a odgovori jačanjem svoje zapadne grupe trupa“, naglasio je Šenderjuk-Židkov.

- Naša zemlja vekovima obezbeđuje bezbednost plovidbe Baltičkim morem i neće dozvoliti njenu jednostranu militarizaciju - rekao je senator.

Nato, Švedska
foto: Shutterstock

U poslednje vreme na Zapadu se sve više oglašavaju ideje o direktnom oružanom sukobu između alijanse i Ruske Federacije. Kremlj je napomenuo da Ruska Federacija ne predstavlja pretnju, da nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

Pored toga, Ruska Federacija je poslednjih godina zabeležila nezapamćenu aktivnost NATO-a u blizini svojih zapadnih granica. Alijansa proširuje inicijative i naziva to „obuzdavanjem ruske agresije“. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga saveza u Evropi .

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije detaljno objasnio u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu da Moskva neće napasti zemlje NATO-a.

Putin je dodao da su zapadne zemlje počele da shvataju da je strateški poraz Rusije u sukobusa Ukrajinom nemoguć, pa treba da razmisle o svojim sledećim koracima, dok je Ruska Federacija spremna za dijalog.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track