OVAKO ZVUČI MISTERIOZNA BUKA KOJA JE ZABELEŽENA TOKOM POTRAGE ZA TITANOM: Istraga još nije dala odgovor na KLJUČNO PITANJE (VIDEO)
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia, Yotube/OnDemandNews

novi detalji

OVAKO ZVUČI MISTERIOZNA BUKA KOJA JE ZABELEŽENA TOKOM POTRAGE ZA TITANOM: Istraga još nije dala odgovor na KLJUČNO PITANJE (VIDEO)

Planeta -

Zvuk koji je snimila kanadska obalska straža dok je tragala za nestalom podmornicom Titan prvi put je javno emitovan u britanskom dokumentarcu!

Podmornica, koja je odvela milijardere da vide ostatke Titanika, podsetimo, implodirala je 3.800 metara ispod površine mora nedugo nakon zarona u junu 2023. godine.

Dok je ceo svet sa strepnjom pratio potragu za podmornicom, dugačkom samo sedam metara, koja je nestala na dnu Atlantskog okeana, misteriozna buka je donela nadu. Bio je to zvuk koji je ličio na ponovljena i razmaknuta kucanja.

Buka koju je uhvatila kanadska obalska straža, koja je učestvovala u potrazi zajedno sa timovima iz SAD i Francuske, prvi put je predstavljena široj javnosti u četvrtak u dokumentarcu britanskog Kanala 5.

- Simetrija između otkucaja je veoma neobična. Zvuk je ritmičan, deluje kao da ga neko ispušta, a to što se ponavlja je neobično - rekao je u dokumentarcu bivši komandant podmornice Кraljevske mornarice Rajan Remzi.

Buka je zabeležena trećeg dana potrage za podmornicom uz pomoć kanadskih aviona koji su leteli iznad lokacija za pretragu. Vlasti su tada saopštile da je zvuk podsećao na neprekidno tapkanje i da se čuo u sličnim intervalima od oko 30 minuta.

Buka je primorala sve spasilačke timove da preusmere rute pretrage i fokusiraju se na perimetar oko mesta gde je zvuk bio lociran. Sonde iz Кanade koje su pretraživale morsko dno pronašle su nekoliko dana kasnije ostatke Titana u novom području pretrage.

Tragovi na olupini potvrdili su teoriju da je plovilo implodiralo zbog jakog spoljnog pritiska. Glavna teza istrage koju je sprovela obalska straža Sjedinjenih Američkih Država je da petorica putnika Titana nisu ni osetila imploziju koja je bila trenutna .

Međutim, iako je američka obalska straža rekla da se zvukovi najverovatnije ne odnose na podmornicu, istraživači nikada nisu uspeli da utvrde odakle dolazi buka, što i dalje ostaje misterija.

Glavna hipoteza je da je brod implodirao zbog tehničkog kvara uzrokovanog greškom ili nemarom koji je doveo do toga da podmornica popusti pred ogromnim pritiskom kako se približavala morskom dnu.

(Kurir.rs/G1/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:10

OVA PODMORNICA JE BILA PREDVIĐENA DA IDE DO 1.300 METARA! Stručnjaci analiziraju: Kompanija je dala OVE ugovore, znala je rizik!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track