HIMARS ILI TORNADO? I američki i ruski sistem imaju ubitačnu moć! Ruski VBR jednostavniji, ima više raketa i manju posadu
Tornado, Foto: Printscreen YouTube

HIMARS ILI TORNADO? I američki i ruski sistem imaju ubitačnu moć! Ruski VBR jednostavniji, ima više raketa i manju posadu

Planeta -

Prethodne nedelje je svetlost dana ugledao kvalitetan snimak uništenja HIMARS-a. Izuzev spekulacija ranije nije bilo konkretnih dokaza o njihovom uništenju. Sa vojnog aerodroma iz Poljske postojali su snimci oštećenih HIMARS-a koji su najverovatnije transportovani u SAD na remont.

Na tim fotografijama videlo se isključivo oštećenja na voznom delu što navodi da su verovatno upali u minska polja. Sada postoji i video dokaz konkretnog uništenja ovog sistema. Postavlja se pitanje – da li ga je uništio direktni konkurent Tornado?

Ranije je gubernator Hersonske oblasti izvestio da je u toj oblasti uništen još jedan sistem upotrebom Iskandera. Međutim, na snimku uništenja HIMARS-a na donjeckom frontu vidi se eksplozija karakteristična za rakete sistema Tornado – pogubno parčadno dejstvo po dva cilja.

Himars
Himarsfoto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

HIMARS zahvata plamen, njegov BK, a jedna raketa se nekontrolisano samolansira. Ukoliko je pretpostavka tačna onda je HIMARS poražen od strane svog direktnog takmaca.

Shodno tome započinju debate i poređenja ova dva sistema. HIMARS je bio zvezda rata i na zapadu slavljen kao game-changer (prekretnica rata, adut, super-oružje). Na društvenim mrežama smo gledali nekoliko snimaka njegovog efektnog dejstva.

Dok je HIMARS precizno pogađao grupu ruskih vojnika, raketa Tornada je impresionirala površinom uništenja i kraterima koji su ostali posle dejstva.

Ruski VBR je jednostavniji, ima manju posadu, ima više raketa, a i sama ekonomija kaže: plotun kod HIMARS-a košta gotovo 15 puta više nego onaj kod sistema Tornado-S.

Tako mit o HIMARS-u kopmanije Lokid Martin može biti srušen ROSTEH-ovim adutom iz firme „Splav“

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

07:53

RUSI UNIŠTAVAJU HIMARSE, SVAKI MINUT EKSPLOZIJE! SRPSKI REPORTER DIREKTNO IZ DONBASA: Teško da će Ukrajini bilo šta pomoći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track