POTEZ FINSKOG PREDSEDNIKA MOŽE DA POKRENE NUKLEARNI RAT! Odmah stiglo dramatično upozorenje iz Rusije: "NISTE SVESNI RIZIKA"
Foto: EPA/Mkhail Metzel sputnikkremlin, Cigdem Simsek / Panthermedia / Profimedia, Imaginechina / ddp USA / Profimedia

rat

POTEZ FINSKOG PREDSEDNIKA MOŽE DA POKRENE NUKLEARNI RAT! Odmah stiglo dramatično upozorenje iz Rusije: "NISTE SVESNI RIZIKA"

Planeta -

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da će Moskva smatrati finske objekte i skladišta "legitimnim ciljevima" ako SAD rasporede nuklearno oružje u toj zemlji!

- Ne morate biti vojni strateg da biste shvatili da bi takvi objekti predstavljali izvor direktne pretnje i da bi, naravno, neminovno bili uvršteni na listu legitimnih ciljeva u scenariju direktnog vojnog sukoba između naše zemlje i NATO - rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu za novinare, a prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

Njeni komentari su usledili nekoliko dana nakon što je finski predsednik Aleksandar Stub rekao da bi nedavno članstvo njegove zemlje u NATO-u moglo Finskoj da obezbedi "pravi resurs nuklearnog odvraćanja" u vidu američkih projektila. Govoreći o ovoj temi u petak, Stub je dodao da će finska vlada morati da odluči da li da promeni zakone kako bi dozvolila raspoređivanje nuklearnog oružja u zemlji.

Američki zvaničnici nisu javno komentarisali Stubove izjave, niti su izjavili da će nuklearno oružje biti raspoređeno u Finskoj, prenosi Njuzvik.

Zaharova: "Veliko je pitanje u kojoj su meri građani Finske svesni rizika"

Zaharova je rekla da ukoliko američko nuklearno oružje bude isporučeno Finskoj ili nekoj drugoj zemlji severne Evrope, bezbednost zemalja u koje to oružje stiže nikako neće biti pojačana, već naprotiv, ugrožena.

Takođe je upozorila finsku javnost na Stubove komentare.

- Veliko je pitanje u kojoj su meri građani Finske svesni rizika sa kojima će morati da se suoče. Takva odluka će zaista mnogo promeniti u kontekstu bezbednosti zemlje i drugih važnih pitanja za tu zemlju - rekla je Zaharova.

Kako je preneo TASS, dodala je i da bi razmeštanje nuklearnog oružja u zemljama blizu ruskih granica neizbežno dovelo do vojnog sukoba između Rusije i NATO.

Marija Zaharova
foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Finska je u aprilu prošle godine postala članica NATO-a što je više nego udvostručilo granicu tog saveza sa Rusijom. Ulazak Finske u Zapadnu vojnu alijansu mnogi posmatrači vide kao diplomatski udarac ruskom autokrati Vladimiru Putinu, koji je rekao da je jedan od njegovih ciljeva u ratu sa Ukrajinom da spreči širenje NATO na granice Rusije, ali je upravo invazija na Ukrajinu koja je navela Finsku i Švedsku da istovremeno podnesu zahtev za članstvo u NATO-u u maju 2022.

Prošlog meseca, Švedska je preskočila poslednju prepreku za članstvo kada je mađarski parlament odobrio ulazak zemlje u NATO. Proces članstva će biti završen kada Švedska dostavi zvaničnu dokumentaciju.

Međutim, Zaharova nije jedina u Kremlju koja se poslednjih dana ponovo oglasila na temu nuklearnog oružja. Kako se navodi u najnovijem izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISV), različiti zvaničnici Kremlja nastavljaju da izdaju upozorenja u okviru tekućih ruskih informativnih operacija čiji je cilj slabljenje i odvraćanje zapadne podrške i pomoći Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je u sredu da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje samo ako "nešto ugrozi" postojanje Rusije.

„Pregledajte i otkažite ugovore“

Peskov je takođe optužio Zapad da "rutinizira" temu nuklearnog rata, koji je Peskov nazvao "izuzetno opasnim" i "neodgovornim".

Predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko rekla je da Moskva mora da preispita i poništi međunarodne sporazume koji ne služe nacionalnim interesima Rusije, posebno neke međunarodne sporazume koje je potpisao bivši prvi sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Rusije. Sovjetski Savez Nikita Hruščov i drugi sovjetski i ruski lideri.

Njena izjava ukazuje na interes Rusije za otkazivanje širokog spektra međunarodnih sporazuma, uključujući potencijalno sporazum o neširenju nuklearnog oružja i neke druge bezbednosne sporazume.

ISV je nedavno upozorio da više zvaničnika Kremlja, uključujući i samog ruskog predsednika, "zvecka nuklearnim oružjem", ali njihovi analitičari i dalje procenjuju da je ruska nuklearna eskalacija u Ukrajini i šire malo verovatna.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:25

NEMOJ DA TI PADNE NA PAMET TO DA URADIŠ! Analitičar tvrdi: Putin upozorio Makrona, a ruska služba DALA VAŽNE PODATKE veče pre?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track