NAJMANJE 28 OD SKORO 300 DECE POBEGLO OTMIČARIMA: Novi detalji o nezapamćenoj otmici u Nigeriji, vojska i policija pretražuju šume
Foto: AP

NAJMANJE 28 OD SKORO 300 DECE POBEGLO OTMIČARIMA: Novi detalji o nezapamćenoj otmici u Nigeriji, vojska i policija pretražuju šume

Planeta -

Najmanje 28 od skoro 300 dece koju su kidnapovali naoružani napadači uspelo je da pobegne od svojih otmičara, rekao je guverner nigerijske države Kaduna za BBC News.

Otmica se dogodila u gradu Kuriga na severu zemlje u četvrtak, što predstavlja najveću masovnu otmicu iz škole od 2021. godine.

Nigerijska vojska, zajedno sa policijom i lokalnim timovima za pretragu, vodi mahnitu operaciju potrage za lociranje i spasavanje preostale dece. Trupe pretražuju šume u Kaduni i susednim državama u zajedničkim naporima da počinioce privedu pravdi i obezbede bezbedan povratak otete dece.

Napadači, opisani kao naoružani muškarci koji voze motocikle, ciljali su osnovce i srednjoškolce uzrasta između osam i 15 godina. Ogromne razmere otmice izazvale su šok u zajednici, jer se veruje da skoro svaka porodica u Kurigi ima dete među onom koja su oteta.

Nedavne otmice su usledile nakon sličnog incidenta koji uključuje žene i decu otete iz udaljenog grada u državi Borno. Trend eskalacije kidnapovanja u regionu izazvao je zabrinutost među zvaničnicima i stanovnicima.

Guverner države Kaduna Uba Sani pripisao je porast kidnapovanja nedostatku dovoljnog bezbednosnog prisustva na terenu. Kako roditelji i rođaci otete dece organizuju grupe osvetnika i traže pomoć od susednih zajednica, potreba za koordinisanim naporima za rešavanje bezbednosne krize postaje sve očiglednija.

Kurir.rs/i24news.tv

Preneo: M. N.

Bonus video:

02:58

KO SU OTMIČARI DECE I KAKO SE ODBRANITI OD NJIH? Eksperti napravili analizu i dali savete koji MOGU DA SPREČE NAJGORE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track