DRAMA NA NEBU: Piloti ZASPALI tokom leta, nakon toga nastao HAOS
Foto: Profimedia

DRAMA NA NEBU: Piloti ZASPALI tokom leta, nakon toga nastao HAOS

Planeta -

Dvojica indonežanskih pilota spavali su skoro 30 minuta za komandama aviona koji je sa više od 150 putnika letio za Džakartu, pokazuju rezultati istrage.

Pilot i kopilot zaspali su tokom leta aviona kompanije "Batik er" koji je 25. januara leteo iz grada Sulavesija na jugoistoku Indonezije prema glavnom gradu Indonezije Džakarti.

To je navedeno u preliminarnom izveštaju Nacionalnog komiteta za bezbednost saobraćaja (KNKT).

Napominje se da je tokom incidenta došlo do niza grešaka u navigaciji, ali da su 153 putnika i četiri stjuardese "erbasa" A320 nisu povređeni tokom leta koji je trajao dva sata i 35 minuta.

Piloti koji su učestvovali u incidentu 25. januara privremeno su suspendovani, dodaje se u saopštenju.

U izveštaju KNKT navodi se da je oko 90 minuta nakon što je avion poleteo, kapetan zatražio dozvolu kopilota da se odmori neko vreme, što je on odobrio.

Kopilot je tada preuzeo komandu nad letelicom, ali je i on potom zaspao nehotice zaspao.

Nekoliko minuta nakon poslednjeg snimljenog prenosa kopilota, Centar oblasne kontrole leta u Džakarti pokušao je da kontaktira letelicu ali nije dobio odgovor.

Pilot se probudio 28 minuta nakon poslednjeg snimljenog prenosa i shvatio da njegov kopilot spava i da letelica nije na ispravnoj putanji leta.

avion
foto: X/airlinerslive

Odmah je probudio svog kolegu, odgovorio na pozive iz Džakarte i ispravio kurs, navodi se u izveštaju.

Generalna direktorka indonežanskog odseka za vazdušni saobraćaj Marija Kristi Endah Murni rekla je da će to telo sprovesti istragu i pregled noćnog leta u Indoneziji u vezi sa upravljanjem rizikom od umora za "Batik er" i sve operatore leta.

(Kurir.rs/RTCG/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:36

MISTERIJA PADA MUŠKARCA SA VRHA SOLITERA NA DORĆOLU: Nije skočio sa zgrade, a očevici tvrde da je na krovu zaspao, pa se okliznuo (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track