DA JE PUTIN ISKORISTIO NUKLEARKU, OVO BI BIO ODGOVOR NATO: Zapad je strahovao od najgoreg scenarija, pa su spremili UBITAČAN PLAN
Foto: Shutterstock

DA JE PUTIN ISKORISTIO NUKLEARKU, OVO BI BIO ODGOVOR NATO: Zapad je strahovao od najgoreg scenarija, pa su spremili UBITAČAN PLAN

Planeta -

Vlasti SAD razmatrale su mogućnost upotrebe konvencionalnog naoružanja kao odgovor na moguću pojavu nuklearne pretnje u Ukrajini 2022. godine.

To je objavio Njujork tajms, pozivajući se na izvore u administraciji predsednika Džoa Bajdena.

Kako su naveli sagovornici izdanja, reč je o "konvencionalnom napadu na jedinicu koja je koristila nuklearno oružje" ili "nekoj drugoj reakciji".

Prema pisanju američkog lista, posebne grupe su bile uključene u izradu mera reagovanja, a ovo pitanje je bilo posebno aktuelno u oktobru 2022.

Dan ranije, Si-En-En je, pozivajući se na dvojicu visokih zvaničnika u administraciji predsednika SAD, izvestio da su se vlasti zemlje krajem 2022. godine, po dojavi zapadnih obaveštajnih službi, pažljivo pripremile za činjenicu da bi Rusija mogla da izvrši nuklearni udar na Ukrajinu, ali američke obaveštajne službe nikada nisu našle dokaze da je ta informacija pouzdana.

Zauzvrat, pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je ranije primetio da zapadni lideri svakodnevno praktikuju nuklearnu retoriku i naglasio da Rusija ne želi da učestvuje u tome.

Peskov je podsetio i da Moskva može da koristi nuklearno oružje samo u skladu sa odredbama svoje nuklearne doktrine.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track