ZAVRŠENI IZBORI U PORTUGALU: Ekstremna desnica POTPUNO ŠOKIRALA sve sjajnim rezultatom - "To je KRAJ dvopartijskog sistema"
Foto: Youtube/ Ifti Stock Video

ZAVRŠENI IZBORI U PORTUGALU: Ekstremna desnica POTPUNO ŠOKIRALA sve sjajnim rezultatom - "To je KRAJ dvopartijskog sistema"

Planeta -

Portugalska Demokratska alijansa, stranka desnog centra, trebalo je da završi prva na nedeljnim parlamentarnim izborima, ali nije uspela da postigne potpunu većinu sa 92 odsto prebrojanih glasačkih listića, što sugeriše da predstoje teški pregovori sa krajnjom desnicom koja je ostvarila ogroman uspeh.

Populistička, krajnje desničarska partija Čega zauzela je treće mesto sa skoro 19 odsto glasova, skoro utrostručivši svoj rezultat na poslednjim izborima početkom 2022, kada je osvojila 7,2 odsto. Kampanja je vođena protiv establišmenta, uz obećanja da će zbrisati korupciju i krenuti u borbu protiv ilegalnih imigracija.

U očekivanju konačnog zbroja, Demokratski savez (AD) je dobio 29,8% glasova, nešto ispred aktuelne Socijalističke partije (PS) koja je osvojila 28,7%.

Rezultati su u skladu sa izlaznim anketama objavljenim nakon zatvaranja biračkih mesta u 20 časova. Izlaznost je bila skoro 65%, što je više od 51,5% 2022. godine.

- To je kraj dvopartijskog sistema - rekao je novinarima lider Čege Andre Ventura, misleći na PS i Socijaldemokratsku partiju (PSD), koja vodi novostvorenu AD. Oni su se smenjivali na vlasti od kraja fašističke diktature pre pet decenija.

Nedeljno glasanje jasno pokazuje da Portugalci žele koalicionu vladu između AD i Čege, dodao je Ventura.

Međutim, AD je do sada isključivao bilo kakav dogovor sa Čegom, koji bi mogao da dovede do nestabilne manjinske vlade koju bi poslanici krajnje desnice mogli da sruše u bilo kom trenutku.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track