AKO PUTIN PREGAZI UKRAJINU, ONI SU SLEDEĆI: Dramatičan apel sa istoka Evrope! Rusi imaju LUKAV PLAN, nastaviće JURIŠ na zapad?
Foto: Youtube/Saudi/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

AKO PUTIN PREGAZI UKRAJINU, ONI SU SLEDEĆI: Dramatičan apel sa istoka Evrope! Rusi imaju LUKAV PLAN, nastaviće JURIŠ na zapad?

Planeta -

Moldavija je pozvala EU da spase njihov region Pridnjestrovlja od potpunog pada pod uticaj Vladimira Putina.

- Ako Ukrajina ne uspe da se odupre, onda smo mi sledeći na redu. Svi smo potpuno svesni ove pretnje - rekao je Mihai Popsoi, moldavski ministar spoljnih poslova u intervjuu za britanski Telegraf.

Evropski lideri podjednako ne žele Putinovo prisustvo na tlu Moldavije.

Na primer, francuski predsednik Emanuel Makron je već zaključio novi bezbednosni sporazum sa Majom Sandu, predsednicom Moldavije. Lord Kameron, britanski ministar spoljnih poslova, rekao je, s druge strane, da bi, ako bi Putinu bilo dozvoljeno da pobedi Ukrajinu, "Moldavija bila u opasnosti".

Vladimir Putin
foto: EPA Mkhail Metzelsputnikkremlin Po

S druge strane, Moskva pojačava propagandu ohrabrujući separatiste u proruskoj enklavi Pridnjestrovlje da se otcepe.

Popsoi stoga poziva evropske lidere da snažnije podrže pristupanje Moldavije EU i obezbede strane investicije, tvrdeći da bi to donelo stabilnost regionu.

Region pod ruskim uticajem

– Ulazak Moldavije u EU doneo bi mnogo toga dobrog za pridnjestrovski region. Želimo da im pružimo dobre ekonomske mogućnosti u zamenu za reintegraciju zemlje - objasnio je moldavski ministar.

Region Pridnjestrovlja je pod kontrolom proruskih snaga od raspada Sovjetskog Saveza, ali je međunarodno priznat kao deo Moldavije.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, vlasti u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu, zabrinute su da bi Kremlj mogao da iskoristi Pridnjestrovlje za otvaranje novog fronta na jugozapadu, u pravcu Odese.

Tenzije su dostigle vrhunac prošle nedelje kada su pridnjestrovski zvaničnici tražili direktnu rusku "zaštitu", nekoliko dana nakon što je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, rekao da se prava proruskih separatista u Pridnjestrovlju ne poštuju.

Kremlj ima oko 1.500 vojnika stalno stacioniranih u regionu i upozorio je Ukrajinu i Moldaviju da bi napad na tamo stacionirane trupe imao ozbiljne posledice.

engleska vojska, Ruska Vojska
foto: Shutterstock

Širenje dezinformacija

Ali više od vojne invazije, Moldavci su zabrinuti da će Kremlj početi da širi dezinformacije kako bi destabilizovao zemlju.

- Naša granica nije ugrožena, ali su pretnje našem informacionom prostoru i političkom sistemu stvarne i ozbiljne - smatra Popsoi.

Moldavski zvaničnici dugo su plesali "uz melodiju Moskve", oslanjajući se na neutralni status zemlje kao garanciju bezbednosti, dodao je Popsoi. Ali poslednjih godina, posebno nakon uključivanja Moldavije uz Ukrajinu, dve zemlje su se udaljile.

Britanski stručnjak Džek Votling, vojni analitičar u Rojal Junajted Servises Institjut, potvrđuje strahovanja moldavskih političara. On smatra da je namera Kremlja da sruši aktuelnu vlast i uspostavi proruski režim.

Krajnji cilj je smena predsednika moldavskim političarem koji blagonaklono gleda na Rusiju – objašnjava on.

Moldavija
foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Širenje dezinformacija ima indirektan uticaj na zategnutu ekonomiju Moldavije, koja je u potpunosti skrenuta sa koloseka ruskom invazijom Ukrajine.

- Naša ekonomska situacija je već komplikovana. Dakle, bilo kakva situacija neopravdanog i povećanog rizika ne pomaže nam da držimo situaciju pod kontrolom i privučemo investitore – rekao je Popsoi.

Da bi se obezbedila dugoročna stabilnost Moldavije, a time i ojačala evropska istočna granica, moldavski ministar Popsoi smatra da su evropske investicije ključne.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track