NOĆNA MORA ZA RUSE POČINJE OD JULA: Ukrajina će konačno dobiti MOĆNE ZVERI koje je tražila od saveznika još na POČETKU RATA
Foto: Shutterstock

spremno

NOĆNA MORA ZA RUSE POČINJE OD JULA: Ukrajina će konačno dobiti MOĆNE ZVERI koje je tražila od saveznika još na POČETKU RATA

Planeta -

Ukrajinski piloti prema ekskluzivnim saznanjima Njujork tajmsa već od jula upravljaće dugo očekivanim borbenim avionima F-16!

Očekuje se da će dvanaest pilota biti spremno za letenje na F-16 nakon završetka obuke u Danskoj, Velikoj Britaniji i SAD. Ali do trenutka kada se piloti vrate u Ukrajinu biće isporučeno samo šest od oko 45 aviona koje su Кijevu obećali evropski saveznici.

Obuka ukrajinskih pilota počela je prošlog avgusta u vazduhoplovnoj bazi Skridstrup u južnoj Danskoj, ali je napredovala sporo jer piloti nisu dovoljno dobro poznavali engleski jezik i zapadne tehnike letenja. Bili su spremni za let tek u januaru.

Danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen rekao je za Njujork tajms da obuka dobro napreduje i da ukrajinski piloti već lete iznad danskog vazdušnog prostora, ali je dodao da će njihov napredak na kraju zavisiti od dužine treninga.

Izrael, F-16
foto: Youtube/Figher jet news

Kijev je od početka invazije na Ukrajinu od svojih zapadnih partnera tražio borbene avione. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena popustila je pred zahtevima Ukrajine tek prošle godine u avgustu. Američki zvaničnici su upozorili da avioni F-16 neće biti odlučujući faktor u ratu i istakli da će obuka trajati dugo. Ukrajinski zvaničnici su se složili da F-16 sami neće promeniti tok bitke, ali veruju da bi u kombinaciji sa dalekometnim raketama odnosno artiljerijom i bespilotnim letelicama mogli biti ključni u ratu protiv Rusije.

Tokom jula je osnovana međunarodna koalicija zemalja za isporuku F-16 i obuku ukrajinskih pilota, međutim, postoji mnogo neizvesnosti oko toga kad će svaka zemlja poslati svoje avione odnosno koliko brzo se piloti mogu obučiti i da li ima dovoljno ljudi da pravilno održavaju lovce.

Danska, Holandija, Norveška i Belgija su se obavezale da će poslati oko 45 aviona u Ukrajinu, što je dovoljno za tri male eskadrile. Danska će poslati prvih šest aviona do leta, a još 13 bi trebalo da stigne do kraja 2024. ili tokom sledeće godine. Druge zemlje još nisu odredile datum isporuke za svoje F-16. Holandsko ministarstvo odbrane, koje je obećalo da će isporučiti 24 borbena aviona, reklo je da će ih zadržati dok Ukrajina ne bude spremna da ih prihvati.

Takođe postoji potreba za osobljem za održavanje borbenih aviona.

Trenutno se u Danskoj obučava oko 50 ukrajinskih tehničara za održavanje i popravku aviona i za rad sa sistemima naoružanja. F-16 su toliko složeni da je za održavanje jednog aviona potrebno osam do 14 ljudi.

Zapadni stručnjaci moraju da isprate avion u Ukrajinu i da ostanu u zemlji dok se dovoljno ukrajinskog osoblja ne obuči za održavanje, a to je proces koji bi mogao da potraje godinama. Pored toga potreba za popravkom zastarelih i ratom oštećenih vojnih pista u Ukrajini takođe može odložiti ulazak F-16 u borbu.

Još nije jasno kada bi tačno sledeća grupa ukrajinskih pilota trebalo da počne obuku u novootvorenom centru u vazduhoplovnoj bazi Fetešti na jugu Rumunije.

- Zavisi od vlada i ugovora. Još čekamo sva odobrenja - rekao je pukovnik Bil Tomas, penzionisani oficir američkih vazduhoplovnih snaga, koji nadgleda program obuke rumunskih pilota u bazi Fetešti.

Stvaranje centra u bazi Fetešti najavljeno je prošlog jula na samitu NATO.

Instruktori su u novmebru počeli da obučavaju rumunske pilote za novu eskadrilu F-16 u zemlji. Rumunski piloti su vešti u upravljanju avionima iz sovjetske ere, ali za razliku od Ukrajinaca govore engleski i bili su upoznati sa operativnim standardima NATO.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

06:39

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track