ŠTA ČEKA UKRAJINU 2024. GODINE? Direktor CIA tvrdi: Pred nama je MRAČNIJA BUDUĆNOST, Kijev će izgubiti ZNAČAJNE TERITORIJE
Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

ŠTA ČEKA UKRAJINU 2024. GODINE? Direktor CIA tvrdi: Pred nama je MRAČNIJA BUDUĆNOST, Kijev će izgubiti ZNAČAJNE TERITORIJE

Planeta -

Ukrajina će izgubiti značajne teritorije 2024. godine, ako SAD ne obnove naoružanje i vojnu opremu Kijeva, saopštio je danas direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns.

- Međutim, bez značajne pomoći u vidu dodatnih izdvajanja, mislim da je pred nama mnogo mračnija budućnost. Ukrajina će verovatno izgubiti teritoriju, značajnu teritoriju 2024. godine - rekao je on, govoreći na saslušanju Specijalnog obaveštajnog komiteta Senata Kongresa SAD.

- Njima ponestaje municije, a nama ponestaje vremena da im pomognemo - rekao je Berns, i dodao da se upravo vratio u SAD iz Ukrajine. On nije otkrio detalje ove posete.

Evril Hejns, direktor Nacionalne obaveštajne službe SAD (NSA), rekao je na istom saslušanju da Rusija ne želi direktan sukob sa SAD i NATO.

- Rusija gotovo sigurno ne želi direktan vojni sukob sa Oružanim snagama SAD i NATO, i nastaviće asimetrične aktivnosti ispod tog nivoa, što je, prema mojim proračunima, prag vojnog sukoba na globalnom nivou - navodi se u izveštaju.

Prema mišljenju američkih obaveštajaca, ruske vlasti smatraju da je "Rusija oslabila ukrajinske napore da vrati značajnu teritoriju" i da je "podrška Ukrajini od strane Zapada i SAD ograničena, posebno u svetlu ratu između Izraela i Hamasa".

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja