JOŠ JEDNA BRUKA BRITANSKE MORNARICE: Zapalila se "Kraljica Elizabeta"
Foto: Foto: Epa

nemar

JOŠ JEDNA BRUKA BRITANSKE MORNARICE: Zapalila se "Kraljica Elizabeta"

Planeta -

Na britanskom nosaču aviona "HMS Kraljica Elizabeta" izbio je požar dok je bio usidren u Škotskoj. Požar je izbio u petak uveče, dok je nosač bio usidren u Glenmalanu, izjavio je portparol Kraljevske mornarice.

"Manji, izolovani požar na 'HMS Kraljica Elizabeta' je u kratkom roku stavljen pod kontrolu i potom ugašen", rekao je on.

Požar je izbio dok je sa broda istovarana municija, a vodeći brod britanske mornarice je iz Glenmala trebalo da se uputi u Rosit, gde je planirano da obavi popravka elisnog vratila, zbog kog ovo plovilo vredno tri milijarde funti, nije moglo da učestvuje na najvećoj vežbi NATO u poslednjih nekoliko decenija – "Nepokolebljiv branilac".

Šteta na jednoj od ključnih komponenti otkrivena je proteklog meseca, pa je odlučeno da umesto "Kraljice Elizabete, na vežbu bude poslat "HMS Princ od Velsa. Međutim, zbog curenja goriva, plovidba drugog nosača aviona britanske mornarice je odložena.

Ipak ovo nije ništa neuobičajeno, jer su od uvođenja u operativnu upotrebu 2017. i 2019. godine, oba nosača imala niz problema, pa je tako "Kraljica Elizabeta" 2019. iz nepoznatog razloga ostala bez pogona, a nekoliko dana nakon toga je došlo do pucanja cevi, što je dovelo do poplave na više spratova ovog broda.

Sa druge strane, "Princ od Velsa" je samo u 2020. godini poplavljen dva puta, 2022. imao je sličan problem sa elisnim vratilom, a tokom devetomesečne popravke otkrivena je šteta na levom vratilu.

Oba nosača imaju deplasman od 65.000 tona i sa njih mogu poletati palubne varijante višenamenskih borbenih avionapete generacije F-35B. Problem je što Velika Britanija nema dovoljan broj ovih aviona sposobnih za poletanje na kratkim pistama i vertikalno sletanje, kako bi popunila bar jedan nosač.

Takođe, nijedan od ovih brodova nikada nije plovio sa kompletnom posadom, niti je opremljen katapultom za "lansiranje" starijih, ali jeftinijih aviona.

"Imati nosač aviona vredan tri milijarde funti koji se pokvari je nesreća, ali imati dva to je nemar", rekao je bivši britanski ministar odbrane Mark Frankois za "Dejli mejl" i dodao: "To je sramota za mornaricu. Zamislite samo šta bi se desilo da je ovaj nosač aviona zaista da otplovio u rat?".

(Kurir.rs/RT Balkan/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track