POTRESNO: Desetine palestinske siročadi evakuisane iz Gaze na Zapadnu obalu
Foto: EPA

POTRESNO: Desetine palestinske siročadi evakuisane iz Gaze na Zapadnu obalu

Planeta -

Desetine palestinske siročadi su evakuisane iz pojasa Gaze na okupiranu Zapadnu obalu, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Nemačke koje je tražilo evakuaciju.

Evakuacija iz sirotišta kojim je rukovodila nevladina organizacija SOS Dečje selo sa sedištem u Austriji je jedna od najvećih iz Gaze od početka rata 7. oktobra.

U današnjem saopštenju ministarstvo je navelo da je 68 siročadi i 11 zaposlenih prebačeno u ponedeljak iz grada Rafe na jugu Gaze u Vitlejem na Zapadnoj obali.

Ministarstvo je u imejl poruci zahvalilo svima koji su učestvovali u evakuaciji, ali nije objavilo ulogu Nemačke u njoj.

SOS Dečje selo je potvrdilo Asošiejted presu da su siročad trenutno u Vitlejemu, ali nije otkrilo druge detalje. Ta organizacija ima svoje objekte i u Gazi i na Zapadnoj obali.

U decembru je 28 prevremeno rođenih beba evakuisano iz Gaze u Egipat.

Ultranacionalista Becalel Smotrič, izraelski ministar finansija, zatražio je da premijer Izraela Benjamin Netanjahu pruži „objašnjenja o tome ko je dao nemoralnu naredbu“ da se prebace deca iz Gaze dok su Izraelci još uvek u zatočeništvu Hamasa.

Kurir.rs/Beta/Preneo; P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track