DETEKTIVI TRAŽILI NESTALE STUDENTE, PA I SAMI MISTERIOZNO NESTALI NA DVA DANA: Zvaničnici otkrili šokantne detalje
Foto: Profimedia / El Universal

neverovatno

DETEKTIVI TRAŽILI NESTALE STUDENTE, PA I SAMI MISTERIOZNO NESTALI NA DVA DANA: Zvaničnici otkrili šokantne detalje

Planeta -

Dvojica meksičkih detektiva koji traže 43 studenta koji su nestali pre gotovo 10 godina i sami su nestali pre dva dana u državi Gerero na pacifičkoj obali. Ali, prema rečima zvaničnika, detektivi su pronađeni nepovređeni, ali nisu izneli detalje jesu li detektivi možda bili u zatočeništvu.

Juče je predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da je pokrenuta istraga kako bi se pronašla dva federalna detektiva, muškarac i žena.

"Nadam se da ovo nije povezano s onima koji ne želi da pronađemo nestale studente", rekao je juče predsednik govoreći na brifingu za novinare.

Nestanak detektiva još jedan je dokaz da su zakon i red u meksičkoj državi Gerero, u kojoj se nalazi popularno letovalište Akapulko, doživeli opšti slom. Državu već jednu deceniju "proganja" slučaj 43 studenta nestala 2014. s učiteljskog fakulteta u Gereri. Veruje se da su ih oteli lokalni zvaničnici i predali ih narko bandi da ih ubiju.

Sukob studenata i policije

Studenti na tom koledžu, smeštenom u Tikstli, severno od Akapklca, imaju dugu istoriju protesta i sukoba s policijom, a prošle nedelje je jedan student ubijen iz vatrenog oružja u, kako je policija rekla, sukobu sa studentima koji su se vozili u ukradenom automobilu.

Jedan od policajaca iz pucnjave je priveden i stavljen pod istragu u slučaju, nakon što je predsednik opisao pucnjavu kao "zloupotrebu ovlasti" i potvrdio da mrtvi student nije pucao iz pištolja. Ali, Lopez Obrador priznao je juče da je državni policajac priveden u slučaju pobegao iz državnog pritvora pre nego što je predat saveznim tužiocima.

Predsednik je sugerisao da policija države Gerero nije dobro čuvala svog kolegu. "Tokom hapšenja se nije poštovao protokol", kazao je.

Sudbina 43 nestala studenta

Veruje se da su 43 nestala studenta 2014. ubili i spalili članovi narkobande. Detektivi koji su nestali na dva dana su istraživali gde su bačeni ostaci studenata.

Vlasti su uspele da identifikuju spaljene fragmente kostiju samo trojice od 43 nestala studenta. Rad u velikoj meri uključuje potragu za tajnim odlagalištima tela u ruralnim, izolovanim delovima države gde su aktivni narkokarteli.

Narkokarteli u Gereru toliko su dominantni da videozapisi objavljeni na društvenim mrežama ove nedelje pokazuju kako pripadnici narkobandi brutalno tuku vozače autobusa u Akapulku jer nisu delovali kao stražari za kartel.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja