"NE VOLIM FUDBAL, VOLIM DA SE BIJEM" Ko je RUSKI HULIGAN koji je pretukao Engleze u Marseju, a sada predvodi vojsku PROTIV PUTINA
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia, AP Sergei Savostyanov

DENIS KAPUSTIN POZNAT I KAO DENIS NIKITIN I "BELI KRALJ"

"NE VOLIM FUDBAL, VOLIM DA SE BIJEM" Ko je RUSKI HULIGAN koji je pretukao Engleze u Marseju, a sada predvodi vojsku PROTIV PUTINA

Planeta -

Na čelu Ruskog dobrovoljačkog korpusa, jedne od paravojnih formacija protivnika Kremlja i saveznika Ukrajine koje tvrde da su juče upale u prekogranične oblasti Rusije, nalazi se Denis Kapustin (40), poznat i kao Denis Nikitin, ali i "Beli kralj" (White Rex).

On je rođen u Rusiji, ali se sa 17 godina sa porodicom odselio u nemački grad Keln.

Nakon pet godina boravka tamo već je bio duboko povezan sa tamošnjim fudbalskim huliganima i po sopstvenom priznanju bio je "skinhed" koji je "udarao tipove u lice".

Kasnije se vratio u Rusiju, dok je njegova porodica ostala u Nemačkoj.

U Moskvi je Denis postao član grupe navijača CSKA, ali nije krio da ga fudbal uopšte ne zanima.

- Ja ne volim fudbal, volim da se bijem. Ne znam ime nijednog igrača, ne znam istoriju kluba, imao sam problem i da pronađem stadion - rekao je on 2017. u intervjuu za ukrajinski navijački internet portal Trabl mejkers.

Drugi ukrajinski sajt Zaborona objavio je 2020. priču o Denisu u kojoj su naveli da je ovo njegovo priznanje skoro odmah uklonjeno sa Trabl mejkersa, ali je ostala arhivirana verzija.

On je svoj pogled na svet opisao kao "supremaciju bele rase u odnosu na ostale vrste majmuna".

Denis Kapustin, poznat i kao Denis Nikitin
Denis Kapustin, poznat i kao Denis Nikitinfoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Denis je 2008. osnovao sopstveni brend odeće "Vajt reks" (White Rex) čiji su proizvodi sadržali nacističke simbole i pre svega su bili namenjeni za fudbalske huligane.

Na svim komadima odeće bilo je prisutno crno sunce, simbol koji često koriste neonacisti.

Zaborona navodi da je on 2016. okupio oko 100 ruskih fudbalskih huligana i otišao na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, konkretnije u Marsej gde su Rusi brutalno pretukli engleske navijače.

Navodi se da su tada dva Britanca završila u komi, a jedan je ostao delimično paralizovan.

Denis Kapustin
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Novinari BBC su godinu dana kasnije istraživali ko je organizovao ruske huligane, a intervju im je dao momak sa fantomkom na glavi i u majici brenda "Vajt reks" koji se predstavio kao Denis.

Kao odgovor na tu priču ruski televizijski kanal RT je 2018. objavio svoju verziju tuče u Marseju u kojoj su tvrdili da tamo nije bilo nikakvog huligana po imenu Denis i da je BBC hteo da ocrni Ruse, iako je i sam Nikitin prethodno priznao da je učestvovao u napadu na Engleze.

Denis Kapustin
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Pošto se Rusija spremala za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu, država se trudila da huligane stavi pod kontrolu, a nakon tuče u Marseju tenzije su još više porasle, pa je Denis morao da napusti zemlju i otišao je u Ukrajinu.

Za njega i Ruski dobrovoljački korpus se prvi put čulo početkom marta prošle godine kada su organizovali napad u ruskoj Brjanskoj oblasti na granici s Ukrajinom.

(Kurir.rs/Zaborona/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

00:44

Huligan lomi rampu na Karaburmi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track