"SADA JE OČIGLEDNO ŠTA SE SPREMA": Premijer Finske upozorio na planove Rusije, a onda pomenuo i TAJNO ORUŽJE
Foto: EPA

rat u ukrajini

"SADA JE OČIGLEDNO ŠTA SE SPREMA": Premijer Finske upozorio na planove Rusije, a onda pomenuo i TAJNO ORUŽJE

Planeta -

"Rusija se sprema za dugotrajan rat, a otpor njenoj agresiji je 'ključni izazov' generacije", rekao je finski premijer Peteri Orpo u Evropskom parlamentu.

Premijer Finske, zemlje koja sa Rusijom deli više od 1.300 kilometara granice, izjavio je na plenarnoj sednici u Strazburu da je ruska agresija na Ukrajinu „snažan podsetnik” na krhkost mira u Evropi, da ugrožava samu temelji Evropske unije i predstavlja „ključni izazov” ova generacija evropskog rukovodstva.

„Rusija se očigledno sprema za dug sukob sa Zapadom“, rekao je Orpo, premijer finske vlade, koja se smatra najdesničarskom od kraja Drugog svetskog rata.

Ali „Rusija nije nepobediva“, dodao je bivši ministar unutrašnjih poslova, poljoprivrede i finansija.

Finska u aprilu postala članica NATO-a

Finska je u aprilu postala 31. članica NATO-a, a Orpo je naglasio da ova odluka nije doneta „olako” i da je jasan signal posvećenosti Helsinkija bezbednosti kontinenta.

„Rat u Ukrajini je bio poziv na buđenje. Nikada više ne smemo toliko zavisiti od drugih u pogledu naše bezbednosti i energije“, upozorio je on.

Finski premijer je rekao da Rusija koristi ilegalnu migraciju u Finsku kao oružje, šaljući državljane trećih zemalja preko svojih granica.

„Ove brojke su i dalje relativno niske, ali je ta pojava zabrinjavajuća“, rekao je Orpo, ističući da bi mogao da postane pretnja nacionalnoj i evropskoj bezbednosti.

Naglasio da Evropa mora da poveća podršku Ukrajini

„Ako mi, kao ujedinjena Evropa, ne uspemo da uspešno odgovorimo na ovaj izazov, naredne godine će biti pune opasnosti i pretnji napada“, upozorio je Orpo, koji je svoju zemlju predstavio kao „supersilu u pripravnosti“ za krize.

On je rekao da EU mora da pokaže snagu i ispuni svoj potencijal u trenutku kada se svet bori između demokratskih i autoritarnih tendencija.

(Kurir.rs/ Jutro.hr/ Preneo: T.A./ Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track