EKSPLOZIJА JAPANSKE RAKETE: Lansirani satelit se pretvorio u ogromnu vatrenu loptu, beli dim se širi nebom (VIDEO)
Foto: Printscreen/MailOnline

EKSPLOZIJА JAPANSKE RAKETE: Lansirani satelit se pretvorio u ogromnu vatrenu loptu, beli dim se širi nebom (VIDEO)

Planeta -

Raketa japanske kompanije "Kairos" eksplodirala je samo nekoliko sekundi posle lansiranja, u spektakularnom neuspehu kompanije da lansira svoj satelit u orbitu.

Raketa kompanije "Space One", pod nazivom Kairos, od 18 metara eksplodirala je u obalskom regionu Vakajama u zapadnom Japanu, noseći mali vladin test satelit.

Ali oko pet sekundi kasnije, raketa na čvrsto gorivo je eksplodirala, prilikom čega se beli dim raspršio u planinskom području, dok je narandžasti plamen besneo na tlu, pokazuju snimci uživo.

"Ne koristimo reč neuspeh!"

Kompanija "Space One" je saopštila da je donela odluku da "prekine let" i da se istražuju detalji.

- Želimo da prihvatimo ovaj ishod na način koji gleda u budućnost i da se upustimo u naš sledeći izazov - rekao je novinarima predsednik kompanije Masakazu Tojoda, tvrdeći da "Space One" ne koristi termin "neuspeh".

Kompanija želi da "doprinese proširenju usluga vezanih za svemir" uspešnim lansiranjem satelita svojim raketama u budućnosti, dodao je on.

Zapaljeni ostaci pali su na okolne padine dok su prskalice počele da prskaju vodu, u dramatičnim scenama koje su posmatrale stotine gledalaca okupljenih na javnim mestima za gledanje, uključujući i obližnju obalu.

Lansiranje više puta odloženo

Privatne kompanije poput "Space One" iz Japana igraju sve važniju ulogu u istraživanju svemira širom sveta.

Prošlog meseca jedna kompanija sa sedištem u Hjustonu spustila je prvi američki svemirski brod na Mesec posle više od 50 godina, a NASA se u velikoj meri oslanjala na rakete koje je napravio "SpaceX" Ilona Maska.

japanska raketa
foto: Printscreen

"Space One" se nada da će postati prva japanska privatna firma koja će postaviti satelit u orbitu. Plan je bio da "Kairos" (od starogrčke reči koja znači "pravi trenutak") to učini oko 51 minut nakon poletanja u sredu ujutro.

Lansiranje je navodno već pet puta odlagano zbog nestašice delova i drugih problema, poslednji put u subotu.

"Space One" je 2018. godine osnovao tim velikih japanskih tehnoloških kompanija, uključujući "Canon Electronics", "IHI Aerospace", građevinsku firmu "Shimizu" i razvojnu banku Japana u vlasništvu vlade.

Cilj kompanije je da pošalje u svemir 30 raketa godišnje do 2030-ih godina.

Planovi za lansiranje prve rakete, koje je prvobitno trebalo da bude najkasnije do kraja marta 2022. godine, odlagani su četiri puta zbog pandemije i grešaka u logistici.

Kurir.rs/Blic/Dejli mejl/Preneo: P. P.

Bonus video:

00:47

JAPANSKA RAKETA EKSPLODIRALA PO POLETANJU! Trebalo je da prva u toj zemlji ponese satelit u orbitu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track