SVE SE ZNA: Četiri kandidata na predsedničkim izborima u Rusiji, a pobednik je odavno dobro poznat svima!
On se za sve pita: Vladimir Putin, predsednik Rusije, Foto: AP

Pravo glasa u zemlji sa 11 vremenskih zona ima 114,2 miliona građana

SVE SE ZNA: Četiri kandidata na predsedničkim izborima u Rusiji, a pobednik je odavno dobro poznat svima!

Planeta -

Jedina nepoznanica je prednost s kojom će aktuelni šef države Vladimir Putin pobediti na glasanju, koje će se okončati sutra

Počelo je glasanje na predsedničkim izborima u Rusiji, koji će sasvim izvesno Vladimiru Putinu (71) omogućiti da ostane na vlasti još šest godina!

Glasaće se tri dana, iako konačni rezultat nije sporan, jer Putin nema kredibilnog protivnika i jedina je nepoznanica koliki procenat glasova će osvojiti od 114.212.734 građana sa pravom glasa u državi sa 11 vremenskih zona.

Peti mandat

Biračka mesta otvorena su juče na poluostrvu Kamčatka, najistočnijem regionu Rusije, u osam sati po lokalnom vremenu, a biće zatvorena u najzapadnijoj oblasti Kalinjingrad u 20 sati u nedelju.

Putin je već sada duže na vlasti od bilo kog vladara od sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Glasali su i nepokretni: Pod budnim okom ljubimca
Glasali su i nepokretni: Pod budnim okom ljubimcafoto: EPA

On je predsednik od 2000, osim kada je četiri godine bio premijer pošto je nekadašnji ruski ustav nametao ograničenja na dva predsednička mandata i kada je ulogu predsednika obavljao Dmitrij Medvedev.

Međutim, ustav je u međuvremenu izmenjen (mandat je produžen sa četiri na šest godina), tako da su praktično poništeni njegovi prethodni predsednički mandati i na taj način se "vratio na nulu".

Mobilni birački tim: Tramvaj u Moskvi
Mobilni birački tim: Tramvaj u Moskvifoto: EPA

To znači da bi Putin mogao da se kandiduje i za još jedan, šesti šestogodišnji mandat 2030. godine, kada će napuniti 78 godina.

Tokom vladavine Putin je sistematski jačao poziciju tako da više ne postoji realna pretnja da će mu vlast biti ugrožena iako ima tri protivkandidata. Njegovi najglasniji kritičari su ili mrtvi, ili su u zatvoru, ili u egzilu. Ipak, Kremlj je odlučan da da privid legitimiteta izbornom procesu. Vlastima je veoma stalo do visoke izlaznosti, što će biti predstavljeno kao dokaz da je Putin narodni kandidat.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: EPA

Juri se izlaznost

Odatle i ne čudi što su najbliži Putinovi saradnici, poput Medvedeva, šefa diplomatije Sergeja Lavrova, ministra odbrane Sergeja Šojgua i portparola Dmitrija Peskova, glasali već prvog dana. Izlaznost na poslednjim izborima 2018. zvanično je bila 68 odsto, ali su međunarodni posmatrači prijavili nepravilnosti, poput ubacivanja više glasačkih listića u kutije.

Istraživanja su pokazala da će Putin osvojiti oko 82 odsto od oko 70 odsto izašlih birača.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgufoto: EPA

U delovima okupirane Ukrajine, koje Rusija naziva svojim "novim regionima", birališta su otvorena deset dana pre dana izbora, a društvene mreže su preplavljene reklamama koje pozivaju ljude da izađu na glasanje.

Eksplozije i evakuacija

Raketiran Belgorod

Uporedo sa izborima na istoku Rusije, nastavljene su borbe. Ukrajinske snage su raketirale Belgorod, ruski grad nedaleko od granice, dok su ruske snage raketirale Odesu, grad na jugu Ukrajine.

Gradonačelnik Belgoroda Valentin Demidov potvrdio je na svom profilu na Telegramu da su najmanje tri osobe poginule u napadu.

Kurir.rs/N. N./Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track