RUSI IMAJU I GLASAČKI HELIKOPTER?! Nestvarne scene na izborima, vatre na sve strane, građani masovno dolaze u kostimima (VIDEO)
Foto: EPA Stringer, EPA Maxim Shipenkov, EPA Anatoly Maltsev

hit

RUSI IMAJU I GLASAČKI HELIKOPTER?! Nestvarne scene na izborima, vatre na sve strane, građani masovno dolaze u kostimima (VIDEO)

Planeta -

Građani Rusije drugi dan glasaju na izborima za predsednika!

Prvi glasači na izborna mesta izašli su u petak na Dalekom istoku nakon čega su birališta počela da se postepeno otvaraju širom Rusije. Izlaznost je već premašila 40 odsto i nije isključeno da će do nedelje u 20 sati po lokalnom vremenu, kad se zatvaraju glasačka mesta, možda pasti i novi rekord.

Više od 114 miliona građana sa pravom glasa, podsetimo, bira između četiri kandidata za predsednika.

Aktuelni predsednik Vladimir Putin važi za apsolutnog favorita i prema istraživanijma očekuje se da će osvojiti oko 82 odsto glasova i svoj pet mandat.

1 / 4 Foto: EPA Stringer

Na spisku se pored Putina nalaze još lider desničarske Liberalno-demokratske partije (LDPR) Leonid Slucki i lider Komunističke partije (KPRF) Nikolaj Haritonov dok je četvrti kandidat za predsednika Vladislav Davankov koji predstavlja liberalno-centrističku partiju Novi ljudi.

Mandat ruskog predsednika, podsetimo, ubuduće će trajati šest godina.

Stanovnici 28 ruskih regiona inače mogu da glasaju i onlajn putem elektronskog sistema za glasanje, a tu mogućnost je iskoristio u petak i aktuelni šef države Vladimir Putin koji je glasao iz svoje kancelarije.

Izbori za predsednika su na neki način i istorijski jer na njima prvi put učestvuju i građani četiri ukrajinska regiona koje je prisvojila Rusija.

ŽENE MASOVNO PALE KUTIJE

Zabeležen je i veći broj incidenata.

Starija žena iz Moskve zapalila je glasačku kabinu dok je devojka iz Sankt Peterburga bacila molotovljev koktel na školu u kojoj su se nalazila dva biračka mesta. Treća žena je bacila molotovljev koktel i pokušala da zapali glasačku kutiju u gradu Kogalimu. Jedna penzionerka zapalila je glasačku kutiju u Ivanovu na biračkom mestu u lokalnoj školi dok je starija žena iz Čeljabinska aktivirala vatromet na jednom biralištu.

Glasačke kutije su takođe masovno polivane zelenom bojom.

Takvi slučajevi su se desili u Moskvi, Simferopolju, Rostovu, Кaračaj-Čerkeziji, Borisoglebsku, Volžskom, Litkarinu, Sočiju... Devojka je u Severnoj Osetiji posula glasačke listiće jodom.

Izgrednice su uhapšene i prema ruskom zakonu mogu dobiti do četiri godine zatvora.

Više od 700 međunarodnih posmatrača iz 106 zemalja akreditovano je na biračkim mestima, uprkos velikom pritisku sa Zapada, a među njima se nalaze i posmatrači iz Srbije.

GLASAČKO MESTO U HELIKOPTERU

Na mnogim biračkim mestima zabeležene su nesvakidašnje scene.

Muškarac obučen u kostim Aleksandra Nevskog glasao je u Velikom Novgorodu. Došao je na svoje biračko mesto, predao mač policajcu na ulazu, a nakon toga mu je dozvoljeno da glasa. Građani su na birališta dolazili i u kostimu Spajdermena, Čeburaške, Deda Mraza...

Tek venčani Aleksej i Uljana Ivdenko sa Kamčatke glasali su na predsedničkim izborima direktno iz matičarske službe preko svojih mobilnih telefona koristeći daljinski elektronski obrazac za glasanje. Mladenci su izabrali elektronsko glasanje na daljinu jer su bili raspoređeni na različita biračka mesta.

Uzgajivači irvasa iz porodične zajednice Jambto, koja se nalazi u teško dostupnom regionu Nenečkog autonomnog okruga, skoro na samom Severnom ledenom okeanu, glasali su na predsedničkim izborima Ruske Federacije na biračkom mestu koje se nalazilo u helikopteru!

- Ponekad samo uz pomoć helikoptera građani mogu da ostvare svoje pravo glasa. Mi-8MTV-1 avijacionog odreda Narijan-Mar je unapred stigao Nenetcima iz plemenske zajednice Jambto koji žive skoro pored Arktičkog okeana. Glasanje je obavljeno na vazdušnom biračkom mestu uz poštovanje svih pravila - saopštila je državna korporacija.

Par iz Orenburga došao je direktno sa proslave zlatne svadbe na glasanje praćen prijateljima i članovima porodice.

Bonus video:

03:29

PUTIN PRIPREMIO LUKAVU STRATEGIJU ZA IZBORE! Kljajić tvrdi: Dozvolio samo ludacima da se kandiduju, a OVIM JE OSIGURAO POBEDU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track